Gepubliceerd op: 30 maart 2018

Petitie Maag Lever Darm Stichting: veranker toiletnorm in wet

Iedere 500 meter een toilet voor patiënten, zwangeren, ouderen en vrouwen

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) biedt de Tweede Kamer vandaag de petitie ‘Help! Waar kan ik naar de wc?’ aan. Twee miljoen buik- en blaaspatiënten blijven regelmatig thuis uit angst geen toilet te vinden. Daarnaast is het ontbreken van een openbaar toilet een veelgehoorde klacht onder senioren, zwangeren en vrouwen. Een wettelijk verankerde toiletnorm kan het toiletprobleem oplossen. 

De norm schrijft voor dat om de 500 meter in winkelcentra en drukke voetgangersgebieden een openbaar of opengesteld toegankelijk toilet moet komen. De MLDS en patiëntenverenigingen pleiten ervoor deze norm in de (Omgevings)wet of andere besluiten op te nemen. Stomadrager Carlijn Willemstijn biedt een zwartboek aan met indringende verhalen van mensen met een negatieve toiletervaring. Dit doet ze namens iedereen die vaker dan gemiddeld een toilet nodig heeft: buik- en blaaspatiënten, stomadragers en andere mensen met een zichtbare of niet-zichtbare beperking.

Petitie 'Help! Waar kan ik naar de wc?'

Schaamte, paniek en isolement

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “Ik ben heel blij dat we de petitie en het zwartboek met waargebeurde, indringende verhalen mogen aanbieden aan de Tweede Kamer. Het zijn indrukwekkende en schrijnende verhalen waaruit de schaamte, paniek en het isolement van mensen spreken. Ze maken duidelijk dat er iets moet gebeuren. En snel!”

Gemeenten en ondernemers

Afgelopen maanden is gebleken dat steeds meer gemeenten het toiletprobleem serieus nemen en in beweging komen om meer openbare toiletten in hun gemeente te realiseren. Ook melden ondernemersverenigingen en winkeliers zich steeds vaker aan bij de HogeNood app, die overzicht biedt van openbare toiletten in Nederland. Maar het probleem is nog lang niet opgelost.

Brede steun

Inmiddels heeft een groot aantal partijen zich bij het initiatief aangesloten voor meer openbare toiletten. Naast de patiëntenorganisaties CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS zijn dit de ouderenbonden, KBO-PCOB en ANBO, de Continentie Stichting Nederland, Ieder(in), stichting De Zonnebloem en als partner van de MLDS, de NTFU (wielersportbond), Ook Geerte Piening, die een boete van de rechter kreeg voor wildplassen, steunt de petitie namens alle vrouwen in Nederland.

Tool: ‘Onze droom is dat dit probleem binnen 5 jaar is opgelost. Dat we dan in Nederland kunnen zeggen dat we het goed hebben geregeld met elkaar. We zijn ervan overtuigd dat dit niet alleen buikpatiënten en mensen met incontinentie helpt, maar ook (zwangere) vrouwen, rolstoelgebruikers, kinderen, recreanten en dagjesmensen! Dat wordt bevestigd door de brede steun die we vanuit alle hoeken krijgen.’

"Onze droom is dat dit probleem binnen 5 jaar is opgelost. Dat we dan in Nederland kunnen zeggen dat we het goed hebben geregeld met elkaar."

Koninklijk toilet in Den Haag

Dinsdag staat ook het rondreizende toilet in de vorm van een kasteel op het Plein in Den Haag onder het mom van ‘De klant is koning, de buikpatiënt ook?’ Hiermee vragen de  MLDS en patiëntenorganisaties aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. We roepen tegelijkertijd gemeenten, winkeliers en horecaondernemers op hun toiletruimte aan te melden via de HogeNood app. Voorbijgangers kunnen tussen 12.00 en 15.00 uur het mobiele toilet bekijken en gebruiken.

Het initiatief www.waarkaniknaardewc.nl

In 2016 startte de MLDS samen met patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Een platform waar bezoekers ervaringsverhalen kunnen delen en een steunbetuiging kunnen tekenen om meer openbare en opengestelde toiletten mogelijk te maken. Inmiddels hebben 25.000 mensen dat gedaan, maar dat is nog niet genoeg. Het platform werkt samen met de Hoge Nood app, waar overheden en ondernemers hun opengestelde toiletruimte kunnen aanmelden.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven