Overleving bij alvleesklierkanker beter te voorspellen

Gepubliceerd op: 23 december 2015

Overleving bij alvleesklierkanker beter te voorspellen

De kans om na de diagnose alvleesklierkanker nog langer dan tien jaar te leven, is slechts een paar procent. Daarmee is alvleesklierkanker één van de dodelijkste vormen van kanker. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op langdurige overleving.

Amerikaanse onderzoekers hebben de gegevens van ruim elf duizend mensen met alvleesklierkanker bestudeerd, die geopereerd waren om hun tumor te verwijderen. De onderzoekers keken hoeveel invloed een aantal factoren had op hun overleving. Op deze manier vonden zij de drie beste voorspellers.

Besmette lymfeklieren
Overleving na tien jaar bleek het meest af te hangen van het aantal besmette lymfeklieren, behandeling met chemotherapie en het stadium waarin de tumor zich bevindt. Via de lymfeklieren kunnen tumorcellen een ander orgaan bereiken en daar uitzaaiingen veroorzaken. Veel besmette lymfeklieren verkleint dus de kans op overleving.

Verschillende kansen
In totaal vonden de onderzoekers tien factoren die invloed hebben op de overlevingskans. Gemiddeld overleefde slechts 3,9 procent van de mensen tien jaar of langer.

Maar door die factoren hadden sommige mensen een veel grotere kans om de kanker te overleven. Die kans liep op tot 18%.

Onderbouwde verwachting
De vraag: ‘Hoe lang heb ik nog, dokter?’ blijft een moeilijke vraag om te beantwoorden. Maar de Amerikaanse onderzoekers stellen nu een methode voor om een betere verwachting te kunnen geven aan mensen met alvleesklierkanker. Hun methode geeft de tien gevonden factoren een score mee. Scoort de patiënt in totaal hoog, dan is de kans op overleving het grootst. Het blijft slechts een verwachting, maar die kan dankzij dit onderzoek wel beter onderbouwd worden.

Bron: Paniccia, A., Characteristics of 10-Year Survivors of Pancreatic Ductal Adenocarcinoma, JAMA Surgery. Online gepubliceerd op 10 juni 2015 doi:10.1001/jamasurg.2015.0668

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven