Wij staan achter de patiënt

Wij staan achter de patiënt

Nederland telt 2 miljoen buikpatiënten. De Maag Lever Darm Stichting staat achter hen állemaal. Een aantal van hen vertelt hun verhaal - samen met de arts, vrijwilligers of voorlichter die zicht inzet voor hun leven of kwaliteit van leven:

LR Final Joah Sarah Tim de Meij_79A5294

De eNose van Dr. Tim de Meij redt levens

Dit zijn kleine Joah met zijn moeder Sarah en Dr. Tim de Meij. Hij redde Joah's leven met de eNose, een apparaat dat in een vroeg stadium de ziekte NEC bij baby's kan ruiken. Dit onderzoek is tot stand gekomen met de steun van de Maag Lever Darm Stichting. 

Tim: "De Stichting is er niet alleen voor artsen, in het faciliteren van onderzoek. Ze is er ook - zéker ook-- voor de patiënt."

Lees hier het verhaal van Tim en van Joah

LR Final Doinja en Riek_79A9935 (1) small

Riek collecteert voor het doen van onderzoek

Dit zijn Doinja en collecte-vrijwilligster Riek. Doinja heeft de ziekte van Crohn en Riek de ziekte colitis ulcerosa, beide een ernstige ontsteking van het spijsverteringskanaal.

Riek: “Onderzoek is nodig om elke keer een beetje meer te weten over deze ziekte. Zo heb ik er steeds beter mee leren omgaan. Die kennis en ervaring deel ik met Doinja.”

Lees het complete verhaal van Doinja en van Riek

 

small LR Final Chris Kot Yvette Bruinsma_79A4257

Yvette deelt als gezondheidsvoorlichter haar kennis

Dit zijn Yvette en Chris. Yvette is gezondheidsvoorlichter voor de Maag Lever Darm Stichting. Chris ontdekte jaren geleden dat hij leververvetting heeft - en leerde er mee leven.

Yvette: “Het is mooi om te zien hoe mensen op hun eigen manier omgaan met hun ziekte, en daarbij de grip op hun leven willen houden. Ik ondersteun ze daar graag in.”

Lees het complete verhaal van Chris en onze voorlichting

Rob Alfenaar

Prof. dr. Siersma hielp Rob slokdarmkanker overwinnen

Dit zijn Rob en Prof. Peter Siersema. Rob overleefde slokdarmkanker, maar de ziekte liet zijn fysieke sporen na. Prof. Siersema, specialist in dikkedarm- en slokdarmkanker hielp hem er bovenop.

Rob: “Het overwinnen van slokdarmkanker is net zoiets als de Mount Everest beklimmen – en weer terug.”

Lees het complete verhaal van Rob en Prof dr Siersema

heleen-evelien-erfelijke-darmkanker

Prof. dr. Evelien Dekker zet zich in voor darmkanker

Dit zijn Heleen en Prof. dr. Evelien Dekker. Heleen’s dokters dachten jarenlang dat ze Prikkelbare Darmsyndroom had. Het bleek erfelijke darmkanker. Prof. dr. Dekker stond voorop bij de uitrol van het landelijk bevolkingsonderzoek, om mensen als Heleen sneller op te sporen.

Prof. dr. Dekker: “We hebben er al duizenden levens mee gered, maar dat kunnen er nog veel meer zijn!”

Lees het complete verhaal van Heleen en van Prof. dr. Dekker

Alle patiëntverhalen

‘Sommige patiënten zijn bang voor schadelijke chemoresten in hun wc. De Amsterdamse buitenlucht is gevaarlijker.’

“Sommige patiënten zijn bang voor schadelijke chemoresten in hun wc. De Amsterdamse buitenlucht is gevaarlijker.” Joria Damhuis is gespecialiseerd verpleegkundige in het AMC. Zij begeleidt Willem en vele andere kankerpatiënten. “Een chemokuur ondergaan is topsport. Helaas heerst er nogal veel ongegronde angst rondom chemotherapie.” Wij gingen met haar in gesprek over de feiten en fabels.

Tweede reportage over Willem

“Wat ik lastig vind is de slechte prognose van alvleesklierkanker.” De diagnose die Willem kreeg heeft hem niet ontmoedigd. Vandaag een vervolg op de eerste reportage: hoe verwerken Willem en zijn vrouw Wil de periode van behandelingen? Bekijk de tweede reportage.

Vlog 9: hoe gaat het nu met Willem?

Het grote moment is aangebroken: Willem moet insuline spuiten. “Ik ben twee dagen ongelooflijk chagrijnig geweest. En dan ben je natuurlijk nog een beetje moe ook.” Gelukkig zit hij inmiddels over de helft van zijn kuur.

Vlog 8: hoe gaat het nu met Willem?

Willem vlogt over hun weekend weg naar Twente. “Die chemokuur draai ik er eigenlijk gewoon bij. Het is vooral de diabetes die mij bezig houdt.”

Vlog 7 – Hoe gaat het nu met Willem?

Willem komt per toeval zijn behandelend chirurg, Dr. Marc Besselink, tegen in het AMC. Hij krijgt een spontaan kijkje achter de schermen tijdens een training waarin Europese artsen oefenen met operaties bij alvleesklierkanker. En dat is indrukwekkend!

Willems chirurg: Marc Besselink

Marc Besselink, behandelend chirurg van Willem, is gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker. Daarnaast onderzoekt hij nieuwe behandelmethoden voor de behandeling van deze ziekte. Een openhartig interview.

Vlog 6: hoe gaat het nu met Willem?

Van een bijzondere ontmoeting in het AMC tot een tegenslag. “Ja, dat betekent dat ik vanaf nu officieel suikerpatiënt ben…”

Vlog 5: hoe gaat het nu met Willem?

“Gisteren was wat minder, dat was de dag na de kuur. Maar nu gaat het weer, en doe ik buiten weer nieuwe energie op! Zo kom ik iedere keer een stapje verder in mijn chemoproces.”

Vlog 4: hoe gaat het nu met Willem?

Willem merkt helaas de eerste bijwerkingen van zijn chemokuren. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik nu niet in mijn beste doen ben.” Ook heeft hij de griep te pakken.

“Ik had mijn eigen crematie al uitgezocht.”

“Mijn klachten begonnen erg vaag met wat eerder moe zijn. Ook was mijn stoelgang niet meer zo regelmatig als voorheen. Bij een onderzoek later in het ziekenhuis was na een paar minuten heel duidelijk dat het goed fout was.”

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven