Onderzoek en voorlichting

Onderzoek en voorlichting

Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, heel veel donateurs en vrijwilligers. Wij strijden samen, omdat we allemaal begrijpen dat je spijsvertering je grootste vijand kan zijn. Terwijl het je beste vriend zou moeten zijn. Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom.

Drie routes

In de strijd voor een gezonde spijsvertering bewandelen we drie routes. Vanuit deze routes werken we aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, bewustwording en initiëren we landelijke campagnes.

Route 1: bewustwording en bewondering

Je spijsvertering is van levensbelang. Maar nog lang niet iedereen begrijpt hoe de spijsvertering voor je werkt, wat ze voor je doet en wat ze voor je kan betekenen. Dat eten er niet is om onze buik te vullen, maar om onze vitaliteit te voeden. Je spijsvertering hangt samen met ziekte en gezondheid: ze is de bron van je afweersysteem en werkt samen met je brein. Wij willen dat iedereen de kracht van de spijsvertering leert kennen als motor, middelpunt en regisseur van je gezondheid. Zodat je spijsvertering je vriend blijft of weer wordt, in plaats van je vijand. Daarom maken we mensen er bewust van wat de spijsvertering voor hen kan doen, en benadrukken we het belang van vezelrijke voeding.

Jannes met bord verkleind 2

Route 2: precies op tijd

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Dagelijks gaat de kwaliteit van leven van duizenden mensen achteruit, omdat hun ziekte te laat ontdekt werd. En dagelijks kampen mensen met vage, onbeduidende buikklachten waar we snel duidelijkheid over willen. Onze spijsvertering zal waarschijnlijk altijd vijanden houden. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing. We financieren tientallen onderzoeken die bijdragen aan vroege opsporing van bijvoorbeeld darmkanker en slokdarmkanker en ontwikkelen online tools die mensen verder helpen, bijvoorbeeld de PDS-test.

Yonne-Peters_bord

Route 3: samen strijden

Wij strijden voor een gezonde spijsvertering. Ook als er geen genezing mogelijk is, als je spijsvertering helaas je vijand geworden is. Door taboes en stigma’s bespreekbaar te maken bijvoorbeeld. Of door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Door te ontdekken hoe je spijsvertering je kan ondersteunen, ook al ben je ziek. Daarom stimuleren we bijvoorbeeld ‘samen beslissen’ in de zorg en zijn we trotse initiatiefnemer van de Toiletalliantie die het schrijnende tekort aan toiletten in Nederland aanpakt. Samen strijden zit hem ook in krachten bundelen met donateurs, actievoerders en vrijwilligers. Zo organiseren we ieder jaar de Zuiderzee Klassieker, een fietsevenement waarmee we geld ophalen voor meer onderzoek. En organiseren we de collecte. Wij hopen dat wij in onze strijd op jouw steun mogen rekenen.

Chantal met dochter en bord 2 verkleind

Onderzoekers en hun drijfveren

Samen met artsen en bevlogen onderzoekers werken we aan een gezonde spijsvertering voor iedereen. Lees meer over hun onderzoeken, drijfveren en hoop voor de toekomst.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven