Gepubliceerd op: 23 november 2016

Operatie met robot voorkomt plasproblemen

Een operatie met een robot bij endeldarmkanker is mogelijk beter dan een handmatige operatie. Mannen krijgen na de operatie minder problemen met plassen en met seksualiteit en vrouwen alleen minder problemen met plassen. 

Na een operatie aan de endeldarm kunnen plassen en seks voor problemen zorgen, zoals heel vaak moeten plassen, urineverlies door stress, impotentie of pijn bij het vrijen. Die problemen verschillen tussen mannen en vrouwen en daarom kreeg ieder geslacht een eigen vragenlijst in een Brits onderzoek onder mensen die geopereerd moesten worden voor endeldarmkanker.

Mannen en vrouwen
De 49 mannelijke deelnemers merkten minder achteruitgang op beide vlakken na een robotoperatie. De 29 vrouwelijke deelnemers hadden die ervaring alleen bij de plasproblemen. Hoe het komt dat mannen minder klachten krijgen na een robotoperatie dan vrouwen is nog niet duidelijk.

Schade aan zenuwen voorkomen
Bij zowel de operatie met de robot als een handmatige  operatie krijgt iemand een dunne slang in de buik met een camera aan het einde. Dit voorkomt al veel schade aan weefsels in de buik ten opzichte van andere manieren om te opereren. Maar met een robot zijn de uitkomsten dus misschien nog beter, ondanks dat chirurgen ontzettend goed getraind zijn in de handmatige operaties. Zenuwen die een functie hebben bij het plassen en bij seksualiteit blijven beter gespaard.

Groter onderzoek
Het blijft voor onderzoekers een lastige vraag om te beantwoorden: geeft de ene operatie betere uitkomsten dan de andere?

Tot nu toe waren de onderzoeken hiernaar heel klein en de resultaten wisselend. De Britse wetenschappers hebben als eerste een grotere groep mensen met endeldarmkanker onderzocht. Een volgend onderzoek willen ze nog groter opzetten.

Bespreek het met de arts
Na een operatie voor endeldarmkanker zijn problemen met plassen en met seks waarschijnlijk nooit helemaal te voorkomen. Het is belangrijk om hier open over te praten met de arts. Hij kan samen met u een afweging maken welke behandeling het beste voor u is.

 

Bron: Panteleimonitis, S en collega’s, Urogenital function in robotic vs laparoscopic rectal cancer surgery: a comparative study, Int J Colorectal Diseases, online gepubliceerd op 21 oktober 2016, DOI 10.1007/s00384-016-2682-7

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven