Opening openbare toiletten Utrecht

Gepubliceerd op: 9 maart 2018

Opening openbare toiletten Utrecht

Nieuwe openbare toiletvoorziening park De Voorveldse Polder

In het park De Voorveldse Polder is op zaterdag 10 maart een nieuwe openbare toiletunit geopend. Sandra Helmus (Maag Lever Darm Stichting) en wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte) verrichtten de openingshandeling in aanwezigheid van vrijwilligers van Stichting De Voorveldse Polder. 

De nieuwe toileteenheid in De Voorveldse Polder is geplaatst naast de waterspeeltuin de Zeven Stroompjes. De dixi's bij de fietsenstalling zijn nu vervangen door een permanente voorziening. De toileteenheid beschikt over één toilet voor mindervaliden, drie urinoirs, twee wc’s en een gelegenheid waar baby’s kunnen worden verschoond. Foto: Ryan van Leeuwen.

Opening 10-3 - Ryan van Leeuwen-MLDS Utrecht

Mooie stap vooruit

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: “Wij zijn erg blij dat de gemeente een aantal nieuwe toiletvoorzieningen plaatst in Utrecht. De Maag Lever Darm Stichting maakt zich samen met patiëntenverenigingen sterk om meer openbare en opengestelde toiletten te realiseren. Daarmee zijn niet alleen mensen met een chronische buikziekte, maar ook ouderen, vrouwen en ouders met kinderen enorm geholpen. Geweldig dat Utrecht investeert in openbare toiletvoorzieningen. We hopen dat nog veel meer gemeenten volgen.”

HogeNood app

De gemeente meldt de nieuwe toiletvoorzieningen aan bij de Hoge Nood app. Iedereen kan deze app gratis downloaden en gebruiken. Het biedt een overzicht van alle aangemelde openbare en opengestelde toiletlocaties in Nederland. Steeds meer horecagelegenheden en andere organisaties en instanties in Utrecht zetten hun toiletdeuren open voor niet-klanten en melden hun toilet aan bij de Hoge Nood app. De gemeente doet een oproep aan alle winkeliers, horeca-ondernemers en bedrijven die dit nog niet hebben gedaan, hun toilet aan te melden.

Nog meer toiletten

Wethouder Geldof: “Ook in stadsparken Lepelenburg, Julianapark en Wilhelminapark komen permanente toiletvoorzieningen. En in de binnenstad komen vier verzinkbare toiletten voor zowel staand als zittend gebruik.” Naast de openbare toiletten, kunnen binnenstadbezoekers ook gebruikmaken van de toiletten in bijvoorbeeld gemeentelijke fietsenstallingen, het Stadskantoor en het Stadhuis. Met de Utrechtse horeca is in het convenant ‘Veilig Uitgaan’ afgesproken dat ook niet-klanten gebruik mogen maken van de toiletvoorzieningen.

Over waarkaniknaardewc.nl

Eind 2016 startte de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS het platform waarkaniknaardewc.nl. Consumenten kunnen hier een steunbetuiging tekenen om meer openbare toiletten mogelijk te maken en hun toiletervaring te delen. Sinds het platform in de lucht is hebben ruim 20.000 mensen getekend. Ondernemers en gemeenten vinden hier informatie en stappenplannen die hen op weg helpen naar een gastvrije toiletgemeente.

Zet je handtekening en betuig je steun! Begin april gaan we een petitie aan de Tweede Kamer aanbieden. Om nóg meer aandacht te vragen voor het toilettekort. Op naar meer openbare toiletten!

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven