Vroege detectie van dikkedarmkanker

Vroege detectie van dikkedarmkanker: optimalisatie van de moleculaire marker test middels next generation sequencing van de ontlasting en implementatie van nanotechnologie

Projectleider: Engeland, M. van Prof.dr. – Universitair Medisch Centrum, Maastricht
Start: 1 februari 2014

Oorspronkelijke titel project: Improving the molecular stool test for early detection of colorectal cancer: implementing next generation sequencing and nanotechnology.

Samenvatting
Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zal in Nederland in 2014 van start gaan en zal gebruik maken van een test die bloed in de ontlasting aantoont, de zogenaamde iFOBT (immuno-chemische fecaal occult bloed test) . Na een positieve test volgt een inwendig kijkonderzoek (coloscopie) van de darm waarna de definitieve diagnose kan worden gesteld en zo nodig een behandelplan wordt opgesteld. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de iFOBT een kosten-effectieve methode is. Toch is de iFOBT  niet de meest gevoelige test om dikkedarmkanker aan te tonen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat moleculaire testen, die DNA uit dikkedarmkanker cellen aantonen in de ontlasting, veelbelovende alternatieven zijn. Deze onderzoeksgroep heeft voor een tweetal moleculaire markers (NDRG4 en PHACTR3 methylering) aangetoond dat ze specifieker zijn dan iFOBT, en dat de combinatie PHACTR3 en iFOBT en zeer hoge gevoeligheid oplevert. Toch kunnen deze moleculaire testen nog niet worden ingezet in het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker omdat er 1) een volledige ontlasting nodig is om de test op uit te voeren en 2) de hoge kosten zorgen ervoor zorgen dat deze testen niet kosten-effectief zijn ten opzichte van de iFOBT. Dit onderzoek richt zich op het opheffen van beide beperkingen door meer gevoelige moleculaire testen te ontwikkelen die toepasbaar zijn op kleine hoeveelheden ontlasting.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven