Veilig toepassen van nieuwe operatietechnieken voor patiënten met alvleesklierkanker

Veilig toepassen van nieuwe operatietechnieken voor patiënten met alvleesklierkanker

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. Besselink, AMC Medical Research

Startdatum: 01-12-2016

Oorspronkelijke titel project: Evidence-based implementation of robot-assisted and laparoscopic 3D pancreatoduodenectomy using simulation training LAELAPS*-3

Marc Besselink 2

Samenvatting

Als alvleesklierkanker op tijd ontdekt wordt, is een curatieve behandeling (gericht op genezing) mogelijk. De behandeling bestaat vaak uit een ‘pancreatoduodenectomie’ (PD), een complexe operatie waarbij de chirurg een deel van de alvleesklier verwijdert samen met de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de darm, direct na de maag). De chirurg herstelt daarna de verbroken verbindingen. Regelmatig gaat zo’n verbinding lekken (‘naadlekkage’). Dit is een gevreesde complicatie: de patiënt wordt ernstig ziek of overlijdt. De kans op naadlekkage is kleiner wanneer de chirurg ervaren is met de operatietechniek. Er is dus behoefte aan een optimale training van chirurgen.

De afgelopen jaren zijn er twee technieken ontwikkeld die chirurgen kunnen gebruiken bij PD: 3D- kijkoperaties en robot-geassisteerde kijkoperaties. Bij robotchirurgie bedient de chirurg een operatierobot. De robot geeft een 3D-beeld van het operatiegebied, werkt met nauwkeurig bestuurbare instrumenten en filtert trillingen weg. Chirurgen verwachten dat ze met een robot preciezer kunnen hechten, waardoor er misschien minder naadlekkages optreden. Veel Nederlandse alvleeskliercentra willen starten met robot-geassisteerde kijkoperaties. Echter, een chirurg beheerst deze operatietechniek pas perfect na 20 tot 40 operaties. Een training met onder andere simulatoren zou het leertraject kunnen verkorten.

Resultaten

Op het University of Pittsburgh Medical Center in de Verenigde Staten is een programma ontwikkeld om chirurgen te trainen in robot-geassisteerde PD-operaties.

De onderzoekers willen dit trainingsprogramma in Nederland gebruiken om chirurgen te trainen in zowel robot-geassisteerde PD-operaties als 3-dimensionale PD-kijkoperaties zonder robot. De onderzoekers verwachten dat de training de kans op complicaties zal verkleinen en de kwaliteit van leven voor de patiënt zal verbeteren.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven