Met suikers uit moedermelk darmontsteking bij te vroeg geborenen te lijf gaan

Met suikers uit moedermelk darmontsteking bij te vroeg geborenen te lijf gaan

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider:  Bunders, M.J. Dr. – Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Start: 1 januari 2016 

Oorspronkelijke titel project: Identifying novel targets for immune modulation to prevent necrotizing enterocolitis in preterm infants.

Help mee in de strijd
Help mee
Doe mee

Samenvatting
Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een ernstige darmontsteking die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen en pasgeborenen met een laag geboortegewicht. NEC gaat gepaard met verminderde doorbloeding van de darm, waardoor delen van de darm kunnen afsterven (necrose). Er is nog geen effectieve behandelmethode voor. Wel is bekend dat de verhouding tussen de verschillende cellen van het immuunsysteem  in de darmen van baby’s de gevoeligheid voor NEC kan vergroten. En het vermoeden bestaat dat bepaalde bestanddelen uit moedermelk een gunstige invloed hebben op deze verhouding. In dit onderzoek wordt uitgezocht of bestanddelen uit moedermelk inderdaad een gunstig effect hebben op de immuun cellen in de darm, waardoor het ontstaan van NEC voorkomen kan worden.

Sarah’s kindje Joah overleeft dodelijke darmaandoening NEC

“In het ziekenhuis bakerden ze hem altijd in, iets wat ik thuis bleef doen. Maar toen ik tijdens de tweede nacht bij Joah ging controleren hoorde ik hem niet ademen. Ook reageerde hij niet toen ik hem oppakte, vlug nam ik hem mee naar de keuken en deed daar de lampen aan.”

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven