SELECT onderzoek

Selectieve darm ontsmetting voor, tijdens en na een operatie aan darmkanker: een multicenter gerandomiseerd klinisch onderzoek (SELECT onderzoek)

Projectleider:  Bonjer, H.J. Prof. Dr. – Vrije Universiteit Medisch Centrum, Amsterdam
Start: 1 november 2012 

Oorspronkelijke titel project: Perioperative selective decontamination of the digestive tract (SDD) in elective colorectal cancer patients: a multicenter randomized clinical trial (SELECT trial).

Help mee in de strijd
Help mee
Doe mee

Samenvatting
Na afloop van een darmkankeroperatie kunnen complicaties optreden. Infecties en met name naadlekkage zijn voorbeelden van ernstige complicaties die het herstel van de patiënt aanzienlijk belemmeren. Wanneer een stukje darm is verwijderd, zijn er twee uiteinden van de darm ontstaan. Deze twee uiteinden van de dikke darm worden weer aan elkaar gehecht. Naadlekkage treedt op doordat deze verbinding niet geneest waardoor de darminhoud kan weglekken in de buik. Hierdoor kunnen darmbacteriën zich via de buik in de bloedbaan verspreiden, wat leidt tot het ziektebeeld sepsis. Sepsis is een zeer ernstige aandoening met een aanzienlijke kans dat de patiënt op korte termijn overlijdt.  Daarnaast heeft de genoemde naadlekkage nadelige gevolgen voor de vooruitzichten bij darmkanker op de lange termijn.

Bij het ontstaan van sepsis spelen zogenaamde Gram-negatieve bacteriën een belangrijke rol. Deze schadelijke bacteriën kunnen, ter voorkoming van hun schadelijke werking, vóór de darmkankeroperatie worden uitgeschakeld door toepassing van  een selectieve darm ontsmetting  voor, tijdens en na de operatie  (perioperatieve selectieve darm decontaminatie: SDD).

SDD bestaat uit een combinatie van antibiotica die alleen lokaal in de darm werkzaam is en niet wordt opgenomen in de bloedbaan. Eerdere studies bij patiënten die maagdarmoperaties ondergingen, lieten een sterke vermindering zien van infecties na afloop van de operatie, als zij voorafgaand aan de operatie een behandeling met SDD gehad hadden.

De onderzoekers willen nagaan of selectieve darm decontaminatie (SDD) voor, tijdens en na een operatie aan darmkanker het aantal  naadlekkages kan verminderen.  Tegelijkertijd wordt onderzocht of SDD een gunstig effect heeft op de darmkankerprognose op de lange termijn. Zij doen dit door patiënten met darmkanker die een operatie zullen ondergaan om de tumor te verwijderen, te verdelen in twee groepen. De ene groep krijgt SDD en de andere groep krijgt een placebo (een middel waarvan de onderzoekers van te voren weten dat het geen effect heeft). De onderzoekers verwachten dat in de eerste groep minder naadlekkages en andere infecties zullen plaats vinden.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven