Op zoek naar medicijnen tegen Rotavirus en Hepatitis E

Op zoek naar medicijnen tegen Rotavirus en Hepatitis E

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. Q. Pan - Erasmus Universitair Medisch Centrum, Rotterdam
Start: 1 maart 2014

Oorspronkelijke titel: Identification of remedies against emerging gastrointestinal and hepatic viruses by high-throughput screening of off-patent drug library

Samenvatting
De onderzoeker gaat medicijnen die al goedgekeurd zijn voor gebruik, testen op hun werking tegen Rotavirus en Hepatitis E virus. Beiden zijn virussen die voornamelijk de darm en de lever infecteren.

Rotavirus is de meest voorkomende oorzaak van ernstige diarree onder jonge kinderen en zuigelingen. In Nederland raken jaarlijks ongeveer 66.000 kinderen geïnfecteerd met dit virus.

Hepatis E virus (HEV) kan dodelijk zijn voor zwangere vrouwen. Wereldwijd raken meer dan 20 miljoen mensen geïnfecteerd met dit virus en 70.000 mensen overlijden aan de gevolgen hiervan. In Nederland komt dit virus steeds meer voor.

Dit onderzoek richt zich op goedgekeurde medicijnen die daardoor goedkoop en ruim beschikbaar zijn. Als er medicijnen gevonden worden die werken tegen de genoemde virussen dan zullen veel minder kinderen die met het Rotavirus besmet zijn, opgenomen hoeven worden in het ziekenhuis. Ook zal het aantal levertransplantaties als gevolg van een infectie met het Hepatitis E virus afnemen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven