Ontstekingen in de darmen van mensen met Crohn eerder vaststellen door een bloedtest?

Ontstekingen in de darmen van mensen met Crohn eerder vaststellen door een simpele bloedtest?

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Prof. Reina Mebius

Startdatum: wordt nog bekend

Oorspronkelijke titel project: Validation of non-invasive biomarkers for Crohn’s disease using peripheral blood cells of patients

reina mebius small

Samenvatting

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, waarbij er ontstekingen kunnen ontstaan in het hele spijsverteringskanaal. Het op tijd ontdekken van deze ontstekingen is belangrijk om de ziekte onder controle te houden. Met dit onderzoek wordt een methode ontwikkeld om met een eenvoudige bloedtest ontstekingen bij mensen met de ziekte van Crohn in een vroeg stadium op te sporen.

Er bestaat een type witte bloedcellen dat belangrijk is voor het gezond houden van de binnenbekleding van de darmen. Bij gezonde mensen zijn deze cellen in het bloed niet geactiveerd. Dat is met bloedonderzoek vast te stellen. De onderzoekers hebben ontdekt dat bij mensen met de ziekte van Crohn deze cellen wel geactiveerd zijn en naar de darm gaan. Ook dit is te zien in het bloed. De onderzoekers denken dat als deze cellen in het bloed te zien zijn bij mensen met de ziekte van Crohn, dit een signaal is voor darmontstekingen.

Resultaten

Met deze studie testen ze of dat klopt op een grote groep mensen. Ook willen de onderzoekers kijken of er misschien meer aanwijzingen in het bloed zijn die wijzen op ontstekingen in de darm. Dit kan in de toekomst helpen om de ernst van de ziekte en de reactie op therapieën te voorspellen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven