Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen

Ontrafelen van de genetische achtergrond van dikkedarmkanker bij tieners en jong volwassenen

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Ligtenberg, M.J.L Dr. – Radboud Universiteit Medisch Centrum, Nijmegen
Start: 1 oktober 2014 

Oorspronkelijke titel project: Unraveling the Genetic Background of Colorectal Cancer in Adolescents and Young Adults.

Samenvatting
In Nederland kregen tussen 1989 en 2011 ruim 400 personen jonger dan 25 jaar dikkedarmkanker. Dikkedarmtumoren bij tieners en jong volwassenen zijn als groep te onderscheiden van de tumoren bij patiënten op oudere leeftijd. De jonge patiënten hebben relatief vaak een bepaald type tumor, worden vaak in een ver gevorderd stadium gediagnosticeerd en er is relatief vaak sprake van een slecht gedifferentieerde tumor. Deze kenmerken dragen bij aan een gemiddeld slechtere prognose voor deze jonge patiënten in vergelijking met oudere patiënten met dikkedarmkanker.

Gezien het verschil in type tumoren, verwachten wij dat de DNA afwijkingen die hebben bijgedragen aan het ontstaan en de ontwikkeling van deze tumoren, ook zullen verschillen tussen deze twee groepen. In dit onderzoek wordt geprobeerd de nog onbekende genetische oorzaken voor de ontwikkeling van dikkedarmkanker op jonge leeftijd te vinden.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven