Onderzoek naar het beschermingsmechanisme van de darm tegen darmkanker

Onderzoek naar het beschermingsmechanisme van de darm tegen darmkanker

Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Dr. Louis Vermeulen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Looptijd onderzoek: 2015 – 2019
Budget: € 250.000

Oorspronkelijke titel: Developing a Rational Chemoprevention Strategy for Lynch Syndrome associated Colorectal Cancer.

Dr. Louis Vermeulen is arts en wetenschapper. Tijdens zijn geneeskundestudie voltooide hij in 2010 cum laude een promotieonderzoek naar kankerstamcellen. Deze kankerstamcellen zijn vergelijkbaar met ‘gewone’ stamcellen in het menselijk lichaam.  Zij zorgen voor de groei van de tumor.

Louis Vermeulen (CDG 14-03)

Dr. Vermeulen combineert zijn opleiding tot internist met het leiden van een eigen onderzoeksgroep in het Centrum voor Experimentele en Moleculaire Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam.

Ontwikkeling van kanker

Genetische veranderingen in een cel, mutaties, kunnen ervoor zorgen dat cellen sneller gaan groeien dan de normale, omliggende cellen. Deze gemuteerde cellen kunnen schade aan organen veroorzaken en zo ontstaat kanker.

Ook bij darmkanker is er sprake van genetische veranderingen in de kankercellen. Daardoor groeien deze kankercellen sneller dan de omliggende cellen. De gezonde cellen worden door de gemuteerde cellen verdrongen. Maar tijdens de vroege ontwikkeling van een darmtumor zijn er nog veel meer gezonde cellen dan gemuteerde cellen in de darm. In dit stadium worden er dus ook nog kankercellen verdrongen door gezonde cellen. Helaas krijgen de gemuteerde cellen soms toch de overhand en ontstaat er een tumor.

Beschermingsmechanisme van de darm

Dr. Vermeulen onderzoekt of de darm met behulp van medicijnen ondersteund kan worden in bovenstaand mechanisme, waarbij de gezonde darmcellen de gemuteerde kankercellen verdringen. Het idee is dat bepaalde medicijnen een nadeel opleveren voor de gemuteerde kankercellen waardoor de gezonde cellen deze kankercellen nog beter kunnen verdringen.

Deze methode zal met name toepasbaar zijn bij mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker, omdat bij deze mensen de genetische afwijking bekend is. De gemuteerde kankercellen kunnen dus heel gericht aangepakt worden.

In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een combinatie van biologische experimenten en geavanceerde wiskundige modellen om de effecten van mutaties en mogelijke therapieën op de cellen in de darm te bestuderen.

Dr. Vermeulen heeft zowel van de Maag Lever Darm Stichting als van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie ontvangen voor zijn onderzoek.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven