Onderzoek naar de voorstadia van alvleesklierkanker

Genetische en morfologische karakterizatie van de ontwikkeling van pancreascarcinoom in Intraductaal Papillair Mucineus Neoplasme

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider:  Brosens, Dr. L.A.A. – Universitair Medisch Centrum, Utrecht
Start: 1 oktober 2015  

Oorspronkelijke titel project: Genetic and morphologic dissection of the progression of Intraductal Papillary Mucinous Neoplasm to invasive pancreatic carcinoma.

Samenvatting
Alvleesklierkanker is een zeer agressieve en dodelijke vorm van kanker. Om de overleving van alvleesklierkanker te verbeteren is het van groot belang dat de ziekte in een vroeg stadium of zelfs in een voorloperstadium wordt ontdekt en behandeld. Genetische veranderingen kunnen zorgen voor een voorloperafwijking van alvleesklierkanker, die nog goed te behandelen is. 

Als duidelijk is welke veranderingen voor deze voorloperafwijking zorgen, dan is het in de toekomst mogelijk om testen te maken die kwaadaardige ontwikkeling van een voorloperafwijking kunnen voorspellen. Zo kunnen vroege vormen van alvleesklierkanker worden opgespoord met een betere prognose als gevolg.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven