Door mini-darmen behandeling van ziekte van Crohn verbeteren

Door mini-darmen behandeling van ziekte van Crohn verbeteren

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Elamin E., Dr. – Maastricht Universitair Medisch Centrum
Start: uiterlijk november 2016 

Oorspronkelijke titel project: Exploring the role of the barrier function in pathogenesis and therapy of inflammatory bowel diseases (IBD): the gatekeeper revisited

Samenvatting
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte in het spijsverteringskanaal. Bij patiënten met de ziekte van Crohn is de darmbarrière verstoord. Daardoor kunnen schadelijke stoffen makkelijker vanuit de darm het lichaam binnendringen en ontstekingen in stand houden. Dr. Elamin gaat uitzoeken hoe de barrièrefunctie van de darm wordt verstoord en hoe deze hersteld kan worden. Daarnaast gaat hij testen welke middelen de barrièrefunctie versterken. Hij doet dit met behulp van mini-darmen die hij kweekt uit stamcellen van patiënten met de ziekte van Crohn Zo kan op basis van dit  onderzoek in de toekomst een geïndividualiseerde en kosteneffectieve behandeling voor patiënten met de ziekte van Crohn ontwikkeld worden.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven