Microvillus inclusion disease: Wat gaat er mis bij deze ziekte?

Microvillus inclusion disease: Wat gaat er mis bij deze ziekte?

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. E.H.H.M. Rings - Universitair Medisch Centrum / Beatrix Kinderziekenhuis, Groningen
Start: 1 september 2009, afgerond in september 2011

Oorspronkelijke titel: Identifying the gene(s) and pathogenesis of microvillous inclusion disease

Samenvatting

‘Microvillus inclusion disease’ is een heel zeldzame erfelijke ziekte. Bij de patiënten is de opbouw van het darmslijmvlies niet goed. Ze kunnen daardoor geen voedingsstoffen opnemen uit het voedsel. Zonder voedingsstoffen kun je niet leven. Daarom krijgen deze mensen voedingsstoffen direct via de bloedbaan toegediend. Deze zogenaamde parenterale voeding leidt bij langdurig gebruik vaak tot leverschade en geeft een grote kans op infecties. De patiënten overlijden op jonge leeftijd door de complicaties van de parenterale voeding. Het enige uitzicht op normaal functioneren bestaat uit een darmtransplantatie op jonge leeftijd.

 

In 2008 is een bijzondere operatie uitgevoerd bij een patiëntje met de ziekte. Bij hem was het nodig om meerdere organen te transplanteren.

De onderzoekers willen de genetische oorzaak van ‘microvillus inclusion disease’ vinden. Daarbij willen ze ook weten hoe de opbouw van het darmslijmvlies precies verstoord raakt. Hiermee kunnen ze bijdragen aan het uitzicht op nieuwe behandelingen.

Resultaten

In dit onderzoek zijn verschillende mutaties gevonden in het MYO5B gen in patienten met microvillus inclusieziekte. Daarmee is vastgesteld dat microvillus inclusieziekte een recessief overerfbare aandoening is. Er is aangetoond dat MYO5B mutaties daadwerkelijk consequenties hebben voor de expressie en het functioneren van het myosine Vb eiwit, en cellulaire processen ontregelen die waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van functioneel darmepitheel. De onderzoekers hebben patienten met microvillus inclusieziekte beschreven die een renaal Fanconisyndroom ontwikkelden.

 

Zij hebben aangetoond dat MYO5B mutaties leiden tot epitheliale afwijkingen in de gehele darm (d.w.z. van de twaalfvingerige dunne darm tot en met de dikke darm), maar niet leiden tot vergelijkbare epithelial afwijkingen in de nier. Dit duidt op de aanwezigheid van een
darmspecifieke factor voor het tot uiting komen van de klinische symptomen. Het is niet uit te sluiten dat MYO5B mutaties nierepitheelcellen meer ontvankelijk maken voor defect functioneren in een situatie van langdurige parenterale voeding.

Publicaties

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven