Met mini-darmen het immuunsysteem bij chronische darmontstekingen leren kennen

Met mini-darmen het immuunsysteem bij chronische darmontstekingen leren kennen

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Mokry M., Dr. – Universitair Medisch Centrum Utrecht
Start: uiterlijk november 2016 

Oorspronkelijke titel project: How the gut handles bugs: The anatomy of the intestinal epithelial response to microbes using single cell transcriptomics

Samenvatting
De darmwand bestaat uit verschillende celtypen die een rol spelen in de immuunreactie bij chronische darmontstekingsziekten (IBD). Tienduizenden Nederlanders kampen met een chronische darmontstekingsziekte. In de menselijke darm leven allerlei bacteriën die ons helpen bij het verteren van voedsel en het afweren van schadelijke micro-organismen. Het immuunsysteem heeft geleerd dat deze bacteriën onschadelijk zijn en tolereert hun aanwezigheid in de darm. Bij mensen met IBD reageert het immuunsysteem echter wel op deze onschuldige bacteriën met ontstekingsreacties tot gevolg. Hierdoor ontstaan klachten zoals braken, diarree, pijn en ernstige krampen. Dr. Mokry gaat met behulp van gekweekte mini-darmen de reactie van deze verschillende cellen op onschuldige bacteriën bestuderen en verwacht mogelijk zelfs nieuwe celtypen te ontdekken. Met deze informatie ontstaan nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van IBD.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven