Met een zeer krachtige MRI nagaan of patiënten reageren op chemotherapie en bestraling

Zeer krachtige (7 Tesla) MRI voor identificatie van patienten met complete response na neoadjuvante chemoradiatie in patienten met geavanceerd rectumcarcinoom, ter voorkoming van onnodige chirurgie

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Verkooijen, Dr. H.M. – Universitair Medisch Centrum, Utrecht
Start: 1 april 2015 

Oorspronkelijke titel project: Ultrahigh field MRI (7 Tesla) in identifying complete response to chemoradiation to prevent unnecessary surgery in patients with advanced stage rectal cancer.

Help mee in de strijd
Help mee
Doe mee

Samenvatting
Bij ongeveer de helft van de patiënten met een tumor in de endeldarm wordt de tumor in een gevorderd stadium ontdekt. De behandeling bestaat uit chemotherapie en bestraling voorafgaand aan een operatie waarbij de tumor en omliggende weefsels worden verwijderd. Deze behandeling is in veel gevallen succesvol maar de operatie is erg ingrijpend.

Sommige patiënten reageren dusdanig goed op de chemotherapie en bestraling dat een operatie eigenlijk niet nodig is. In dit onderzoek wordt uitgezocht of het mogelijk is om met een zeer krachtige MRI vast te stellen voor welke patiënten dit geldt, zodat zij geen operatie hoeven te ondergaan.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven