Risicofactoren voorspellen van beloop IBD

Ontwikkeling van een nieuwe risicoscore voor het voorspellen van ernstig beloop van Inflammatoire Darmziekten

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider:  Festen, Dr. E.A.M. – Universitair Medisch Centrum, Groningen
Start: uiterlijk oktober 2015 

Oorspronkelijke titel project: Developing a new score to predict severe disease course in Inflammatory Bowel Disease.

Samenvatting
Inflammatoire darmziekten (IBD) is een verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De ziekte kan op vele verschillende manieren verlopen waarbij sommigen mensen heel vaak opvlammingen hebben en anderen bijna nooit. Recent is een groot aantal genetische variaties ontdekt die het risico op IBD vergroten. Bovendien is bekend dat de samenstelling van de bacteriën in de darm geassocieerd is met ziekteactiviteit van IBD. 

Verder zijn er eiwitten in het bloed en in de ontlasting die geassocieerd zijn met IBD activiteit. In dit onderzoek wordt uitgezocht of en hoe al deze factoren iets kunnen zeggen over het beloop van de ziekte. In de toekomst kan hierdoor met behulp van een risicoscore voorspeld worden of de ziekte ernstig zal verlopen of niet. De behandeling kan hier dan op aangepast worden.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven