Het nut van een coloscopie bij mensen die een Hodgkin lymfoom hebben gehad

Een prospectieve multicenter studie naar de waarde van een kijkonderzoek van de darm bij Hodgkin lymfoom overlevenden met een verhoogd risico op therapie-gerelateerde dikke darmkanker

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Leerdam, Dr. M.E. van – Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam
Start: 1 maart 2015

Oorspronkelijke titel project: Diagnostic yield of screening colonoscopy in Hodgkin lymphoma survivors at increased risk of treatment-induced colorectal cancer.

Samenvatting
Mensen die vanwege een Hodgkin lymfoom een hoge dosis chemotherapie en/of bestraling op de buik hebben gehad, lopen ongeveer vijf keer zoveel risico op darmkanker. Vanwege dit verhoogde risico is het aan te bevelen om deze mensen te controleren op darmkanker met behulp van een coloscopie. In dit onderzoek wordt het nut van een coloscopie geëvalueerd bij mensen die in het verleden een Hodgkin lymfoom gehad hebben.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven