Galzouten en darmbacteriën: wijzen zij de weg naar nieuwe therapieën voor IBD?

Galzouten en darmbacteriën: wijzen zij de weg naar nieuwe therapieën voor IBD?

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. Ir. Noortje IJssennagger
Startdatum: volgt nog

Oorspronkelijke titel project: The interplay between bile acids and microbiota determines mucus barrier integrity in inflammatory bowel disease

Pasfoto Noortje IJssennagger

Samenvatting

Tienduizenden mensen in Nederland hebben een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De cellen in de darm zijn bekleed met een slijmlaag. Deze slijmlaag beschermt tegen contact met giftige stoffen en bacteriën. Als de slijmlaag niet goed werkt, ontstaan er darmaandoeningen zoals IBD en darmkanker.

Deze studie onderzoekt welke invloed galzouten en darmbacteriën (microbiota) hebben op de slijmlaag van de darm. Door dit mechanisme te doorgronden, worden nieuwe therapieën voor IBD en darmkanker mogelijk. Dat is hard nodig. De IBD medicijnen die nu op de markt zijn, hebben vaak ernstige bijwerkingen en werken bovendien niet bij iedereen.

Resultaten

De verwachting is dat er vanuit deze studie stappen worden genomen voor een op galzout en/of darmflora gebaseerde therapie voor IBD. Die therapie zou de kwaliteit van leven van mensen met IBD enorm kunnen verbeteren.

Ook zou met de kennis uit dit onderzoek een bijdrage geleverd kunnen worden aan het voorkómen van IBD. Ten slotte levert het onderzoek mogelijke ‘markers’ op, waarmee de kwaliteit van de slijmlaag van de darm met een eenvoudige ontlastingtest gemeten kan worden.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven