Family Matters (deel 2)

Vroegtijdig opsporen van erfelijk risico op darmkanker: 'Family Matters' (deel 2)

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. E. Dekker - Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Start: december 2013

Oorspronkelijke titel project: Population screening for colorectal cancer: towards a personalized strategy for persons at familial risk.

Evelien Dekker 1 LR

Samenvatting
Darmkanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De onderzoekers willen binnen het bevolkingsonderzoek, waarvoor de FIT test gebruikt wordt, ook personen met een hoog familiair risico opsporen. Dit gaan zij doen door middel van een vragenlijst (deel 1 van het onderzoek).

Uit eerder proefbevolkingsonderzoek met FIT blijkt ongeveer 60% van de uitgenodigden mee te doen. Hierdoor blijven de 40% niet-deelnemers, waaronder ook personen met een verhoogd familiair risico, onbekend. Daarnaast worden alleen personen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek, terwijl darmkanker bij personen met familiair risico zich ook vaak op jongere leeftijd manifesteert.

 
In een poging alle personen met een familiair risico in Nederland op te sporen, gaan de onderzoekers in deel 2 van deze studie de vragenlijst systematisch inzetten op poliklinieken waar patiënten met darmkanker gezien en behandeld worden. Zo kunnen zij het aantal patiënten met darmkanker bepalen dat een familiair risico blijkt te hebben en het percentage patiënten dat wordt opgespoord met de vragenlijst in vergelijking met de dagelijkse praktijk. De mensen met een familiair risico op darmkanker kunnen vervolgens verwezen worden voor genetische analyse zodat zij de juiste behandeling kunnen krijgen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven