Family Matters (deel 1)

Vroegtijdig opsporen van erfelijk risico op darmkanker: 'Family Matters' (deel 1)

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. E. Dekker - Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Start: 1 april 2013

Oorspronkelijke titel project: Population screening for colorectal cancer: towards a personalized strategy for persons at familial risk.

Evelien Dekker 1 LR

Samenvatting
Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden er ruim 5.000 mensen aan deze ziekte. Daarom wordt vanaf 2013 het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd, waarbij alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om een beetje ontlasting in te leveren. Deze wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bloed, wat kan wijzen op darmkanker. Met deze test, de ‘FIT’ (Fecale Immunochemische Test), kunnen in Nederland 2.400 mensenlevens per jaar gered worden.

De FIT is een goede manier om mensen met een gemiddeld risico op darmkanker te screenen. Voor mensen met een verhoogd risico op darmkanker is een andere manier van controle nodig. Zij krijgen het advies om regelmatig de darm te controleren met een kijkonderzoek van de dikke darm, een coloscopie. Je kunt een verhoogd risico op darmkanker hebben doordat het in de familie voorkomt. Op dit moment zijn nog lang niet alle families met een verhoogde kans op darmkanker in Nederland bekend. Deze families willen de onderzoekers opsporen door het toekomstige bevolkingsonderzoek uit te breiden met een korte vragenlijst.

De onderzoekers willen een vragenlijst maken die personen met een erfelijk risico op darmkanker opspoort. Deze lijst is gebaseerd op gegevens van de Universiteit van Sydney. Vervolgens zullen ze 6000 personen van 55-75 jaar uitnodigen voor een proefbevolkingsonderzoek met de FIT en de vragenlijst.

 
De vragenlijst kan digitaal of op papier worden ingevuld. Iedereen die volgens zijn antwoorden op de vragenlijst een erfelijk risico op darmkanker heeft, krijgt een uitnodiging voor uitgebreider erfelijkheidsonderzoek. Als uit de FIT of het erfelijkheidsonderzoek blijkt dat je risico loopt op darmkanker, wordt een coloscopie aangeboden.

De onderzoekers verwachten dat ongeveer 4% van de personen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, op basis van de vragenlijst een erfelijk (of ‘familiair’) risico zal hebben. Al deze personen krijgen, ongeacht hun FIT-uitslag, het advies om een coloscopie te laten doen. Zo kan het effect van het bevolkingsonderzoek vergroot worden. 

Op dit moment is niet bekend hoeveel mensen deze vragenlijst zouden invullen als die wordt meegestuurd met het bevolkingsonderzoek. Door dit onderzoek te doen, kunnen de onderzoekers kijken hoe de vragenlijst het best kan worden opgesteld om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hem invullen èn om te zorgen dat hij zo goed mogelijk helpt bij het opsporen van een erfelijk risico op darmkanker. Hierdoor kunnen dan meer personen met kanker en grote poliepen op tijd worden opgespoord, waardoor de overlevingskans voor hen veel groter is.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven