Een nieuwe test voor dikkedarmkanker

CRC Bioscreen: Ontwikkeling van de volgende generatie screeningstest voor dikkedarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Meijer, G.A. Prof.dr. – NKI, Amsterdam
Start: 1 juni 2013, afgerond in 2014 

Oorspronkelijke titel: CRC Bioscreen: Tumor-specific stool based protein biomarkers for colorectal cancer screening

Samenvatting
Dikkedarmkanker (colorectaal carcinoom; CRC) is wereldwijd een van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen waaraan veel mensen komen te overlijden. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden er ruim 5.000 mensen aan deze ziekte. Een belangrijke reden voor de hoge sterfte is dat vroege tumoren meestal geen klachten geven. Veel darmkankerpatiënten krijgen de diagnose in een stadium waarin slechts een minderheid kan worden genezen. Screening op darmkanker met een bevolkingsonderzoek spaart duizenden levens en is uiteindelijk goedkoper dan niet screenen. De meest toegepaste screeningstest van dit moment is de zogenaamde iFOB-test. Deze test detecteert onzichtbare spoortjes bloed in de ontlasting die kunnen wijzen op darmkanker.

 
Professor dr. Meijer van het VUmc werkt samen met collega’s aan de ontwikkeling van een nieuwe opsporingsmethode voor darmkanker. Dankzij jarenlang onderzoek kunnen de onderzoekers nu specifieke eiwitten (eiwitmarkers) in de ontlasting detecteren die afkomstig zijn van tumorcellen. In dit project gaan de onderzoekers met deze eiwitmarkers een zeer gevoelige test ontwikkelen. Hiermee kan in de toekomst een nog efficiëntere screening op darmkanker mogelijk worden.

Naast de Maag Lever Darm Stichting draagt het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) bij aan dit het onderzoek.

Resultaten
Op basis van dit onderzoek zal een nieuwe test ontwikkeld worden om dikkedarmkanker op te sporen. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat voor de opsporing van dikkedamkanker en de voorlopers van deze ziekte, gebruik gemaakt kan worden van een aantal eiwitten. Deze eiwitten kunnen opgespoord worden in de ontlasting en duiden op de aanwezigheid van dikkedarmkanker (of een voorloper daarvan).

Deze test is gevoeliger dan de test die in het bevolkingsonderzoek gebruikt wordt. Dat wil zeggen dat met deze test meer mensen met dikkedarmkanker opgespoord kunnen worden dan met de huidige test.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven