Dendritische cellen en IBD

Tolerantie door dendritische cellen in de darm: de sleutel tot nieuwe therapieën voor IBD?

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Dr. J. den Dunnen - Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Start: 1 juni 2013 

Oorspronkelijke titel project: Unraveling the mechanisms of how immune tolerance by gut dendritic cells is broken: towards new targets for therapy of inflammatory bowel disease.

Samenvatting
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (de twee hoofdvormen van inflammatory bowel disease ofwel IBD) zijn chronische ontstekingsziekten van de darm met onbekende oorzaak. Hoewel in onze darmen een enorme hoeveelheid bacteriën aanwezig is, hebben we daar normaal gesproken toch geen ontstekingsreacties, maar juist tolerantie.

Eerder onderzoek van de onderzoeker heeft sterke aanwijzingen opgeleverd hoe deze tolerantie in de darm kan worden opgeheven. Een centrale rol hierin spelen de zogenaamde dendritische cellen in de darm, die normaal gesproken de afweer onderdrukken. In dit onderzoek is een mechanisme gevonden waardoor de tolerantie wordt veranderd in een ontstekingsreactie die sterk lijkt op wat we zien bij IBD patiënten.

Met het huidige onderzoek wordt geprobeerd te achterhalen hoe dit mechanisme precies werkt, zodat dit proces specifiek kan worden gestopt en op die manier de ontstekingen bij IBD patiënten kunnen worden geremd. Het doel van dit onderzoek is het vinden van nieuwe medicijnen voor de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hiervoor wordt in detail uitgezocht waardoor het komt dat bepaalde witte bloedcellen, die normaal de afweer onderdrukken, bij deze ziekten opeens ontstekingen veroorzaken.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven