Computermodel voorspelt of iemand gezond is, PDS of IBD heeft

Computermodel voorspelt of iemand gezond is, PDS of IBD heeft

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Prof. MD. PhD. Rinse K. Weersma

Startdatum: wordt nog bekend

Oorspronkelijke titel project: Optimizing the diagnostic process for inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome using non-invasive faecal biomarkers

Rinske .K.Weersma

Samenvatting

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland. Er wordt geschat dat 5 tot 20% van de Nederlanders er last van heeft. Het is echter lastig aan te tonen dat iemand PDS heeft. Daarom worden er vaak veel onderzoeken gedaan om ontstekingsziekten van de darm zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (samen IBD), of andere darmziekten uit te sluiten. Een voorbeeld van zo’n onderzoek is de coloscopie, een kijkonderzoek van de darm.

Een coloscopie is belastend en vervelend om te ondergaan. Ook is een coloscopie duur.

Het is nu nog niet mogelijk om zonder deze belastende onderzoeken te bepalen wat er aan de hand is bij mensen met darmklachten. Deze onderzoekers willen dat veranderen. De afgelopen drie jaar is er ontlasting verzameld van 2700 gezonde mensen, mensen met PDS en mensen met IBD. Deze ontlasting wordt nu met nieuwe DNA technieken bestudeerd.

Resultaten

De onderzoekers verwachten verschillende bacteriesoorten te ontdekken in de ontlasting van  gezonde mensen, van de mensen met PDS en van de mensen met IBD. Deze verschillen worden  ingevoerd in een computermodel, dat ook door de onderzoekers ontwikkeld wordt.

Dit computermodel kan in de toekomst met een ontlastingmonster bepalen of iemand gezond is, PDS of IBD heeft. Hierdoor zullen er bij mensen met darmklachten minder coloscopieën nodig zijn om een diagnose te stellen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven