Betere opsporing van lymfeklieruitzaaiingen: 47% minder onnodige operaties

Betere opsporing van lymfeklieruitzaaiingen: 47% minder onnodige operaties

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Om dit doel te bereiken kunnen Nederlandse onderzoekers subsidie aanvragen bij de Maag Lever Darm Stichting.

Hier kunt u meer lezen over de onderzoeksprojecten waaraan de laatste vijf jaar subsidie is toegezegd.

Projectleider: Moons L.M.G., Dr. – Universitair Medisch Centrum Utrecht
Start: uiterlijk november 2016 

Oorspronkelijke titel project: Identification of biomarkers for lymph node metastasis in T1 CRCs to improve selection of patients for adjuvant surgery

Samenvatting
Patiënten bij wie in een vroeg stadium darmkanker ontdekt wordt, kunnen behandeld worden door tijdens een coloscopie het tumorweefsel weg te halen. Als er echter sprake is van uitzaaiingen naar de lymfeklieren dan volstaat een coloscopie niet en moet er geopereerd worden. Op dit moment is het nog lastig om onderscheid te maken tussen deze twee groepen waardoor een groot aantal patiënten onnodig geopereerd wordt. In dit onderzoek wordt gezocht naar biomarkers die de aanwezigheid van lymfklieruitzaaiingen bij patiënten met darmkanker in een vroeg stadium kunnen voorspellen. Met de nieuwe biomarkers verwacht Dr. Moons te kunnen voorspellen wie een operatie nodig heeft en voor wie het endoscopisch verwijderen van de tumorcellen voldoende is. Hiermee kan het aantal onnodige chirurgische ingrepen naar verwachting met 47 procent dalen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven