Wereldkankerdag 4 februari 2021

3 februari 2021

Daling van het aantal darmkankerdiagnoses door corona

Voor het eerst in 30 jaar is het totale aantal kankerdiagnoses afgenomen. In 2020 hebben 115.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen, een daling van 4.000 in vergelijking met 2019. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar vanwege de coronacrisis. De daling was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Darmkanker

Het aantal darmkankerdiagnoses daalt al enkele jaren dankzij de vroege opsporing in het bevolkingsonderzoek darmkanker. In 2020 speelde niet alleen deze dalende trend, maar ook de coronacrisis een  rol in het lagere aantal darmkankerdiagnoses ten opzichte van voorgaande jaren. De daling was het grootst bij mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar, de leeftijdsgroep die wordt uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. 

We maken ons zorgen over de daling van het aantal diagnoses darmkanker en andere spijsverteringskankers als gevolg van corona. Voor de meeste soorten kanker geldt, dat hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en een betere kwaliteit van leven. Wees daarom alert. Heb je klachten, verergeren ze of maak je je zorgen? Meld het bij je huisarts, bij het ziekenhuis of op een eerstehulpafdeling als dat nodig is.

Wereldkankerdag in het teken van kanker in coronatijd

Honderden organisaties zoals regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO-inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties openen op Wereldkankerdag digitaal hun deuren. Zo kun je informatieve webinars volgen, een virtuele rondleiding volgen of digitale knuffels geven aan mensen die dat nodig hebben. Kijk voor meer informatie op www.wereldkankerdag.nl.

Gerelateerd nieuws

Het coronavirus en spijsverteringsziekten

We weten inmiddels dat corona niet alleen (de zorg voor) coronapatiënten raakt. Het heeft ook grote gevolgen voor de reguliere zorg en dus ook de zorg voor mensen met spijsverteringziekten of -klachten.

31 mei 2022

Maak je weerstand winterklaar

We zitten al enige tijd in de tweede coronagolf. En hoewel de besmettingscijfers voorzichtig omlaag gaan, is de verwachting dat corona ons de komende maanden nog flink in de greep zal houden. Met de winter voor de deur is het belangrijk om extra te investeren in onze gezondheid.

25 november 2020

Zó rekent je spijsvertering af met ziekteverwekkers

oor een goede gezondheid is een optimale werking van je afweersysteem belangrijk. Dat systeem werkt nauw samen met de manier waarop jij je voedsel verwerkt. Hoe dat precies gaat? We leggen het uit in vijf stappen. En vertellen je waarom het coronavirus zo’n venijnige tegenstander blijkt.

14 juni 2020

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer