Wereld IBD dag 2020

19 mei 2020

Werken met IBD: tevredenheid en verbeterpunten

Het is vandaag Wereld IBD-dag. In Nederland kampen ruim 90.000 mensen met Inflammatory Bowel Disease (IBD). Hieronder vallen de darmontstekingsziekten Crohn en Colitis Ulcerosa. Patiënten met IBD hebben het niet altijd even makkelijk door hun symptomen. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen met deze ziekte (volledig) kan werken.

Toch doen veel mensen wel betaald werk en zijn ze over het algemeen tevreden over hun baan en de verhouding met hun leidinggevende en collega’s. Wel is er ruimte voor verbeteringen, blijkt uit het onderzoek ‘Werken met IBD’, van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).

Laag ziekteverzuim

Ondanks de aandoening, die vaak gepaard gaat met vervelende symptomen, is het ziekteverzuim onder IBD-patiënten laag. Drie kwart van de ondervraagde heeft zich in het laatste jaar 2 dagen of minder ziek gemeld. Een deel van de groep, ongeveer 20% van de respondenten, is te ziek om te werken. Zij hebben zo veel last van hun ziekte dat zij wel willen werken, maar dit door bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten en pijn niet kunnen.

Doinja

”Hoe harder ik tegen Crohn vecht, hoe vermoeider ik word. Ik probeer er daarom vooral in mee gaan en te denken in oplossingen in plaats van in beperkingen.”

Arjanne

”Ik moet zeer goed opletten met wat ik eet en zuinig omgaan met mijn energie.”

“Plezier op het werk, zich nuttig voelen en met collega’s werken, worden genoemd als positieve aspecten van het werk. Ook is men op het werk minder met de ziekte bezig” aldus Menne Scherpenzeel, directeur van de CCUVN.

Thuiswerken biedt uitkomst

Door de corona-maatregelen werken veel mensen thuis. Voor veel IBD-patiënten biedt dit uitkomst. Er is vooral behoefte aan flexibele werktijden, minder uren werken, dichter bij huis werken of thuiswerken.’We zien vanwege corona dat thuiswerken voor veel mensen een oplossing biedt. Hopelijk gaan werkgevers daar straks, als we het gewone leven weer oppakken, ook soepeler mee om voor mensen met IBD’, zegt Scherpenzeel.

Ten slotte geven mensen die in een re-integratietraject zitten aan dat de samenwerking tussen de bedrijfsarts, leidinggevende en de werknemer aandacht behoeft. Bijna een derde van de mensen in de ziektewet is hier ontevreden over. Ook ontbreekt het de bedrijfsarts soms aan kennis over de ziekte.

Tips en handvatten voor patiënten

Wees ‘functioneel’ open over je ziekte;
Wees realistisch in wat je wel en niet kan;
Blijf in contact na een ziekmelding;
Zorg samen voor een goed re-integratie stappenplan;
Weet wat jouw rechten en plichten zijn.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw ‘oud’ medicijn voor IBD-patiënten

Begin dit jaar werd tioguanine officieel goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor gebruik bij IBD-patiënten. Nanne de Boer en zijn collega’s is het nu gelukt dit medicijn opnieuw geregistreerd te krijgen.

22 februari 2022

Leefstijlaanpassing voor een betere kwaliteit van leven voor spijsverteringspatiënten

Dankzij de steun van donateurs heeft de Maag Lever Darm Stichting subsidie toegekend aan vijf nieuwe projecten. Deze zorgprojecten dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringsziekte.

3 februari 2022

Meer aandacht en onderzoek nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd in opdracht van ZonMw en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waar de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) deel van uitmaakt.

10 januari 2022

Doneer