Week van de Toegankelijkheid 2020

8 oktober 2020

Onvoldoende toiletten in bijna de helft van de stads- en dorpscentra

Een probleem voor de 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten

Slechts iets meer dan de helft van de oppervlakte van stads- en dorpscentra in Nederland (53%) voldoet aan de toiletnorm (om de 500 meter een toilet). Dat blijkt uit een kaart die de Maag Lever Darm Stichting heeft laten maken. 

naar de kaart

Vooral kleinere gemeenten voldoen bij lange na niet aan de norm, maar ook grote gemeenten hebben te weinig 24/7 openbare toiletten. Daardoor wordt het moeilijk om bij hoge nood op tijd een toilet te vinden. Dit is vooral een probleem voor de 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met een beperking. Eén op de tien Nederlanders blijft daarom thuis uit angst geen toilet te vinden.

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en initiatiefnemer van de Toiletalliantie: “In 2018 hebben we de Toiletalliantie opgericht om aandacht te vragen voor het tekort aan toiletten. Gelukkig lukt het ons steeds meer gemeenten te overtuigen dit tekort op te lossen. Veel gemeenten starten met afspraken met winkeliers en horeca en het openstellen van toiletten van gemeentelijke gebouwen. Daar zijn we ontzettend blij mee, maar dit lost het probleem niet op. Uit deze kaart blijkt dat vooral de stadscentra, dankzij bereidwillige horeca, een goede ‘toiletdekking’ hebben. Kleinere gemeenten blijven veelal achter en ’s nachts is er in de stadscentra ook geen toilet te vinden. Zo kunnen buik- en blaaspatiënten, maar ook mensen met een beperking, dus nog niet volwaardig meedoen. Daarmee voldoen die gemeenten niet aan het VN-Verdrag Handicap.”

Toiletten op een kluitje, ’s nachts dicht of dicht door corona

De kaart is gebaseerd op de toiletten die zijn aangemeld bij de HogeNood-app. Hieruit blijkt dat een aantal zaken echt nog moet verbeteren:

  • Alle toiletten zitten vaak op een kluitje aan bijvoorbeeld het marktplein, terwijl juist een goede spreiding over het gebied belangrijk is.
  • Meer dan negen op de tien toiletten zijn alleen open tijdens openingstijden van horeca, winkels en openbare gebouwen. Na sluitingstijd is de dekkingsgraad minder dan 5%: dan zijn vaak alleen openbare toiletunits open en daar zijn er maar zo’n 400 van in heel Nederland (naast zo’n 200 openbare urinoirs).
  • Niet alle aangemelde toiletten zijn nu ook daadwerkelijk open voor passanten vanwege coronamaatregelen of angst voor boetes vanwege die maatregelen.

‘We krijgen regelmatig vragen van gemeenten hoe zij hun toiletbeleid kunnen inrichten. We zijn blij daarmee te kunnen helpen, want twee derde van de gemeenten heeft geen beleid. Deze kaart is daarbij ook een handig hulpmiddel dat mogelijk is gemaakt door giften van Ars Donandi Yske-Walther fonds en het Dr. C.J. Vaillantfonds. Op Wereldtoiletdag (donderdag 19 november) publiceren we ook een rangorde van de toiletvriendelijkheid van gemeenten, zodat zij zichzelf kunnen afzetten tegen andere gemeenten.’

Gerelateerd nieuws

Steeds meer grip op de spijsvertering

In het afgelopen jaar hebben we belangrijke stappen kunnen zetten voor iedereen met een spijsverteringsziekte. We kijken graag terug op wat we bereikt hebben en waar we ons in 2022 op gaan richten.

11 januari 2022

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten aan de slag met meer openbare toiletten in natuur

Vandaag, op ‘Wereld Toilet Dag’ wordt het project ‘When Nature Calls’ aangekondigd: meer dan dertig natuurtoiletten erbij in Nationale Parken en bij drukbezochte natuurgebieden.

19 november 2021

Doneer