Vezelrijker eten met Vezel-UP

5 januari 2021

Vezels zijn erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Toch eten de meeste mensen in Nederland niet genoeg vezels. Daarom ondersteunt de Maag Lever Darm Stichting een onderzoek naar hoe we de vezel inname van mensen kunnen verhogen.  

Het belang van vezels

Het eten van vezels is goed is voor je spijsvertering en voor je algehele gezondheid. Vezels kunnen het risico op ziektes zoals overgewicht, diabetes en darmkanker verlagen. Daarnaast dragen vezels bij aan een goede stoelgang. De richtlijn voor het eten van vezels is voor vrouwen 30 en mannen 40 gram per dag, terwijl vrouwen in Nederland op dit moment gemiddeld slechts 18 gram* en mannen 22 gram* per dag eten. Hier valt dus nog gezondheidswinst te boeken. 

Interactief aan een hogere vezelinname werken

In het Vezel-UP project wordt gekeken of een persoonlijk voedingsadvies mensen kan stimuleren om, ook op de langere termijn, meer vezels te eten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Nicole de Wit van Wageningen University & Research en TNO en met financiering van o.a. de Maag Lever Darm Stichting.

Als onderdeel van dit project is een interactieve online tool ontwikkeld. Met deze tool kunnen deelnemers voor verschillende eetmomenten (ontbijt, lunch, avondeten én tussendoortjes) vezelrijke alternatieven kiezen die passen in hun huidige eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan volkoren- in plaats van gewone pasta, fruit in plaats van snoep en ongezouten noten in plaats van chips. Bij gebruik van de tool krijgen de deelnemers direct feedback op de keuzes die ze hebben gemaakt. Ze zien daardoor gelijk wat deze keuze doet voor hun dagelijkse vezelinname.  Het idee van dit persoonlijke, online advies, is om mensen stapsgewijs zelf vezelrijkere keuzes te laten maken, zonder dat zij hun hele eetpatroon moeten veranderen.

Om te achterhalen of persoonlijke voedingsadviezen via de digitale tool ook echt leiden tot een verhoogde vezelinname, is in 2018 en 2019 onderzoek gedaan onder 90 gezonde deelnemers zonder buikklachten. De helft van de deelnemers is 6 weken lang aan de slag gegaan met het persoonlijke voedingsadvies via de website, terwijl de andere helft in diezelfde periode alleen algemeen advies heeft gekregen over het belang van het eten van vezels via brochures van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. 

Deelnemers die het persoonlijke voedingsadvies ontvingen via de digitale tool bleken significant vaker de richtlijnen voor vezelinname te halen (21%) dan de groep die alleen algemeen advies had gekregen (4%). Daarnaast werd het persoonlijke advies beter gewaardeerd dan het algemene advies en gaven mensen die een persoonlijk advies hadden gekregen aan beter te weten wat zij moesten doen om meer vezels te eten. Alle deelnemers, ongeacht de groep waartoe ze behoorden, vonden het lastiger om vezelrijk te eten in het weekend. 

Zie ook het artikel ‘Massale vezeldip op zaterdag

Drie maanden na het onderzoek met de 90 deelnemers was de vezelinname nog steeds hoger dan bij de start van het onderzoek. De resultaten van deze Vezel-UP studie zijn recent  gepubliceerd in Public Health Nutrition; ‘Increasing dietary fiber intake in healthy adults using personalized dietary advice compared with general advice: a single-blind randomized controlled trial’

In een volgende stap van dit onderzoek is de digitale tool geoptimaliseerd en gebruikersvriendelijker gemaakt. De verbeterde tool is in 2020 opnieuw getest, dit  keer bij mensen met verstoppingsklachten.  De resultaten van dit aanvullende onderzoek worden in 2021 verwacht. Aan de hand van de resultaten zal worden bekeken of een persoonlijk voedingsadvies via de digitale tool ook daadwerkelijk kan leiden tot een vermindering van verstopping. 

*Bron: voedselconsumptiepeiling

Samenwerkende partners

Doneer