Voor de kids: 5 tips om te ontdekken hoe je spijsvertering werkt

26 maart 2020

Als je de tips onder de knie hebt, heb je in een mum van tijd een spreekbeurt klaar.

Tip 1: ga watertanden

Kauwen doen we in onze mond. Belangrijk, want daarmee wordt het eten smeuïg en makkelijker verteerbaar. Per dag maak je 1 liter speeksel aan. Dat is net zo veel als een pak melk. Je bent je er niet altijd van bewust, maar je kan heel makkelijk merken dat je speeksel aanmaakt. Neem een nootje of een stukje appel en voel eens wat er in je mond gebeurt.

Wist je trouwens dat je speeksel zich aanpast aan wat je eet. Is het eten bijvoorbeeld scherp of bitter? Dan wordt je speeksel wateriger. En bij taai of hard eten wordt het speeksel slijmerig.

Tip 2: waterballonnen vullen

Na de mond en de slokdarm komt voedsel in onze maag terecht. En je maag, dat is een behoorlijke krachtpatser.  De maag is gevuld met zoutzuur en kneedt je voedsel nog meer fijn, waardoor het verder in je lichaam kan reizen. De maag heeft standaard de inhoud van een halve liter, maar kan zich uitrekken tot vier liter. Laat het verschil maar eens zien met twee waterballonnen!

Tip 3: de tennisbaan

Na de maag komt je voedsel in de dunne darm. In de dunne darm neemt je lichaam voedingsstoffen op. Die voedingsstoffen zijn als het ware bouwsteentjes voor je lichaam. De dunne darm is dus eigenlijk een soort zuigend oppervlak dat voedingsstoffen uit je voeding haalt.

Om zo veel mogelijk voedingsstoffen op te nemen, heeft de dunne darm veel oppervlakte nodig. Hij is niet alleen 5-6 meter lang, maar bestaat van binnen uit allerlei vlokken (uitstulpingen) met daarop nog meer vlokken. Als je de dunne darm helemaal plat op de grond zou leggen, dan is deze net zo groot als een tennisveld!

Tip 4: zelf gal maken

Ons lichaam moet wat extra hard werken om vet goed te kunnen verteren. Vet kan niet zomaar worden opgenomen. Eerst moet het goed vermeng worden met water. Je lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de galblaas. Je kan heel goed laten zien wat gal is door het zelf na te maken.

Zo pak je het aan

  • Dit heb je er voor nodig:
      • Twee glazen water
      • Olijfolie
      • Zeep (afwasmiddel of handzeep)

      Je lichaam maakt gal aan (de zeep) zodat je vet goed vermengd wordt.

  • Zo pak je het aan:
      • Vul de glazen water met een beetje olie
      • Vul één glas ook met zeep
      • Kijk goed naar de glazen: in het glas zonder zeep zie je dat het vet (de olie) boven blijft drijven. In het glas met zeep zie je dat het vermengd wordt.

Tip 5: drie pakken meel

Na de dunne darm kom je bij het laatste stuk van je spijsvertering: de dikke darm. Het voedsel wat de dunne darm niet heeft kunnen verteren kom in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt nog vocht uit het restant van het voedsel gehaald. Zo ontstaat poep. Maar dat is niet het enige. In de darmwand zitten biljoenen kleine beestjes die leven van de voedingsresten. De beestjes heten microben en hebben een hele belangrijke taak: ze zorgen dat je darmwand gezond blijft en trainen je afweersysteem.

Zo houden ze je lichaam sterk en beschermen ze je tegen ziekten. Als je al deze beestjes op een weegschaal legt is het gewicht ongeveer 1,5 kilo. Dat is net zo veel als drie pakken meel.

Belangrijk voor je gezondheid

De darmbacteriën spelen een hele belangrijke rol bij je afweersysteem: het systeem in ons lichaam dat ons helpt om te vechten tegen virussen, zoals bijvoorbeeld het coronavirus.

Super belangrijk!

Door deze tips kom je er achter dat er dus een heel bijzonder en knap systeem iedere dag voor je aan het werk is. Het is belangrijk om goed voor dit stelsel te zorgen. Dat doe je door regelmatig en gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te drinken.

Je darmbacteriën spelen een hele belangrijke rol bij je afweersysteem: het systeem in ons lichaam dat ons helpt om te vechten tegen virussen. 

Een spreekbeurt geven?

Kijk hier voor meer informatie over de spijsvertering!

Ander nieuws

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

20 maart 2024

Darmkanker: mannen mijden bevolkingsonderzoek vanwege angst, gedoe of coloscopie

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

1 maart 2024

Maag Lever Darm Stichting slaat alarm: Nederlanders vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. De MLDS roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl.

23 januari 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer