Teken de petitie om ons eten weer gezond te maken!

19 mei 2021

Wil jij ook dat ons eten en drinken weer gezond wordt? Teken dan nu de petitie MAAK ONS ETEN WEER GEZOND. Veel alledaags eten en drinken zoals kaas, soep, crackers, frisdrank en ontbijtgranen bevat – vaak zonder dat je het door hebt – te veel zout, suiker en ongezond vet. Het nieuwe kabinet moet aan de slag met regelgeving die ervoor zorgt dat fabrikanten deze ongezonde ingrediënten in producten verlagen.

De Maag Lever Darm Stichting, de Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting – verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) – willen dat fabrikanten worden verplicht om minder suiker, zout en ongezond vet in ons eten te stoppen. Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar.

Het nieuwe kabinet moet prioriteit geven aan gezonde voeding, vindt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de AVGG: “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Binnenkort wordt  aan de onderhandelingstafel een nieuw regeerakkoord in de steigers gezet. Dit is het moment om dit ernstige probleem aan te pakken. Anders verliezen we kostbare tijd, met name voor de jeugd.”  

Het is tijd voor gezonde voeding

Uit onderzoek van I & O Research blijkt dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. De supermarkt schappen staan echter vol met ongezond eten en drinken. Veel alledaagse bewerkte producten, zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf en zitten – zonder dat mensen het doorhebben – vol suiker, zout en of ongezond vet. Als consument kan je bijna niet om de ongezonde producten in de schappen heen. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.

Team Gezonde Voeding Nu

Het is tijd dat eten en drinken gezonder wordt, vinden ook Wilfred en Lili Genee, die vanuit ‘Vullen of Voeden’ al met verschillende projecten een bewuste leefstijl stimuleren. Zij vinden het belangrijk dat er concrete oplossingen komen. Samen met Anita Vreugdenhil (kinderarts maag-darm-leverziekten in Maastricht UMC+) en Petra Lammers (35 jaar, moeder van twee jonge kinderen) hebben zij het ‘Team Gezonde Voeding Nu’ opgericht en de petitie in het leven geroepen.  

Petra is een stuk bewuster bezig met voeding, sinds haar moeder aan kanker overleed. “Ik merk dagelijks hoe lastig het is om gezonde keuzes kunnen maken. Toetjes voor kinderen bevatten vaak nog meer suiker dan toetjes voor volwassenen. Ik heb mij er toevallig in verdiept, maar de meeste mensen doen boodschappen vanuit gewoonte en weten onvoldoende over de hoeveelheid rotzooi die er in de supermarkt te koop is. Ik begrijp niet waarom hier niets aan gedaan wordt.” Kinderarts Anita Vreugdenhil, onderschrijft dit: “Tijdens de coronapandemie zijn veel kinderen nog meer ongezonde producten gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor hun gezondheid, nu en later. Er moet echt nu iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ondersteunt de petitie van ‘Team Gezonde Voeding Nu’ van harte: “Een minder prominente plaats van ongezond eten in onze voedselomgeving geeft meer ruimte voor een gezond voedingspatroon. Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.”

Een gezond voedingspatroon voor ieder kind

Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. Nederland telt zo’n 350.000 kinderen die (veel) te zwaar zijn. Ongezonde voeding zorgt daarnaast ook jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. Als het nieuwe kabinet de voedselomgeving per direct gezonder maakt, kan ieder kind een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Daardoor groeit een generatie op die later gezonder zal zijn. 

Wil jij ook dat ons eten en drinken weer gezonder wordt? Teken dan nu voor 15 juni de petitie ‘Maak ons eten weer gezond.
De petitie wordt op 15 juni aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het is tijd. Tijd voor gezonde voeding.

Gerelateerd nieuws

Petitie voor minder zout, suiker en vet in voeding bijna 16.000 keer ondertekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van ruim 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.

Ervaringsverhalen IBD patiënten levert Praatplaat op

MLDS heeft recent een onderzoek gesubsidieerd naar Participatory narrative inquiry (PNI) bij IBD patiënten. Hierbij zijn verhalen van ruim 200 IBD patiënten geanalyseerd, met name inzake voeding en dat heeft een praatplaat opgeleverd, die interessant is voor patiënten en goed te gebruiken door zorgverleners.

‘Veel mensen denken gezond te eten, maar dat valt tegen’

Mijd ongezonde bewerkte producten en ga naar de groenteboer. Dat advies geeft gastro-enteroloog Ben Witteman, werkzaam bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research, zijn patiënten mee. ‘Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar als je doorvraagt, valt dat tegen.’

Doneer