Superlijst vergelijkt supermarkten op gezondheid

30 juni 2020

Superlijst vergelijkt supermarkten op gezondheid

Welke supermarkten helpen om gezond te eten?

Stichting Questionmark start een serie onderzoeken naar de gezondheid en duurzaamheid van Nederlandse supermarkten. Elk onderzoek leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten. Het onderzoek voor de eerste ‘Superlijst’ richt zich op hoe supermarkten ons helpen gezond te eten en begint vandaag. Het resultaat verschijnt in september.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) reageert op de start van Superlijst:

‘Eten volgens de Schijf van Vijf is niet alleen lekker maar ook goed voor je gezondheid. Daarom hebben supermarkten, horeca en cateraars in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat ze er samen naar streven dat we elk jaar meer van die producten eten en drinken. De Superlijst kan een mooie bijdrage leveren aan het bereiken van dat doel omdat supermarkten daarmee extra worden uitgedaagd om de gezonde keuze makkelijker te maken. Dus goed nieuws voor onze gezondheid en ik ben heel benieuwd naar de eerste resultaten.’

Invloed van supermarkten

Meer dan 70% van wat wij eten komt via de supermarkt op ons bord. Daarmee hebben supermarkten de mogelijkheid een significante bijdrage te leveren aan een gezond voedingspatroon. Uit eerder onderzoek van Questionmark bleek dat 80% van alle aanbiedingen bij supermarkten ongezond zijn. Dit vormt de aanleiding om nu uitgebreid te onderzoeken hoe verschillende supermarktformules met hun assortiment, aanbiedingen en winkelinrichting mensen helpen om gezond te eten. Het onderzoek zal zichtbaar maken welke supermarkten voorop lopen en welke achterblijven, bijvoorbeeld in de verhouding gezonde en ongezonde producten in de aanbieding of met op kinderen gerichte reclames. Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: ‘Supermarkten beïnvloeden in grote mate wat hun klanten kopen. Dat biedt ze de kans om het Nederlands voedselpatroon gezonder en duurzamer te maken. Met Superlijst helpen we supermarkten deze kans te grijpen.’

Bianca Schoonbeek, adjunct directeur Maag Lever Darm Stichting, licht toe: “Nederlanders consumeren te weinig voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf en teveel producten die niet in de Schijf van Vijf vallen. Dit gaat gepaard met een te lage vezelinname en een te hoge inname van suiker, verzadigd vet en zout. Factoren die veel verschillende (spijsverterings)aandoeningen kunnen veroorzaken. Voldoende inname van vezels en een lagere inname van suiker, verzadigd vet en zout speelt een essentiële rol bij onze spijsvertering, onze darmgezondheid en de samenstelling van ons microbioom. En dat heeft weer invloed op onze weerstand en algehele gezondheid. Met de Superlijst willen we supermarkten positief beïnvloeden naar een gezonder aanbod.”

“Met de Superlijst willen we supermarkten positief beïnvloeden naar een gezonder aanbod.”

Samenwerking met gezondheidsfondsen

Voor Superlijst gezondheid werkt Questionmark samen met de Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Nierstichting en de Maag Lever Darm Stichting. Zij werkten mee aan de ontwikkeling van de criteria waarop supermarkten vergeleken worden. Carolien Martens (Public Affairs Hartstichting) namens de gezondheidsfondsen: ‘De gezondheidsfondsen willen dat supermarkten de gezondheid van hun klanten op de eerste plaats zetten. Dit onderzoek geeft inzicht hoe goed supermarkten hierop bezig zijn en of ze de stappen zetten die nodig zijn om daadwerkelijk te kunnen roepen dat ze ‘een gezonde supermarkt’ zijn. Een gezonde supermarkt is hard nodig om Nederlanders een eerlijke kans op gezondheid te geven.’

Onderzoeksmethode

De onderzoeksmethode is tot stand gekomen in samenspraak met een Wetenschappelijke Raad van Advies*, bestaande uit wetenschappers met kennis van gezondheid, duurzaamheid, consumentengedrag en supermarkten. Voor Superlijst maakt Questionmark onder meer gebruik van haar database met de complete, actuele assortimenten van grote supermarkten – ruim 65.000 voedselproducten. De onderzoeksmethode, waarvoor ook de supermarkten zelf zijn geconsulteerd, is vanaf vandaag voor iedereen in te zien op de website van Questionmark.

Na gezondheid ook duurzaamheid

Superlijst gezondheid is het eerste onderzoek in een serie van vier. In de komende twee jaar volgen Superlijst onderzoeken rond de verschillende duurzaamheidsthema’s: milieu, mensenrechten en dierenwelzijn.

Over Questionmark
Stichting Questionmark is een onafhankelijke organisatie die consumenten, producenten en supermarkten helpt met informatie om verantwoorde keuzes te maken in het kopen en verkopen van voedsel. Superlijst is mede tot stand gekomen met steun van Stichting DOEN.

Over de Gezondheidsfondsen
De Hartstichting, Nierstichting, Diabetes Fonds en Maag Lever Darm Stichting zetten zich, samen met nog zestien andere gezondheidsfondsen, in voor een Gezonde Generatie. Om in 2040 de gezondste generatie van de wereld te realiseren is een gezond aanbod in de supermarkten én gezonde marketing cruciaal.

Gerelateerd nieuws

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

Nieuw kabinet wil de voedselomgeving gezonder maken

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staan verschillende maatregelen die de voedselomgeving gezonder maken, zoals de suikertaks op frisdrank, bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen en het voornemen om de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen.

21 december 2021

Doneer