Nieuwe schijf van vijf: meer vezels!
22 maart 2016
Voedingscentrum presenteert nieuwe Schijf van Vijf
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf. Belangrijkste updates zijn de aanbeveling voor groente van 200 naar 250 gram per dag, wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten en 3 koppen thee per dag. Bewerkt vlees staat er niet langer in.
Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf. Veel fruit, groente en volkorenproducten. Vlees mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Ook staat er vis en zuivel in, zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten, en kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers.
Nieuwe aanbevelingen
De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten. Goed nieuws voor je buik, want dat betekent meer vezels in je dagelijkse voeding.
Wat zit er niet in de schijf?
Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf. Een ander voorbeeld is bewerkt vlees, omdat het darmkanker veroorzaakt. Kijk hier welke producten er nog meer niet in de Schijf van Vijf voorkomen - en waarom dat zo is.
Jouw Schijf van Vijf
Ontdek hier welke aanbevelingen voor jou gelden - en hoe je de Schijf van Vijf in jouw dagelijks leven kunt toepassen.
De Schijf van Vijf
Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen en het beeldmerk van de Schijf van Vijf samengesteld op basis van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, met berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en met bijdragen van externe wetenschappers op het gebied van voeding, gedrag, communicatie en duurzaamheid, professionals in de zorg, zoals diëtisten, en feedback van consumenten.
Wie eet volgens de Schijf van Vijf krijgt alles binnen voor een goede gezondheid. Het geeft de optimale combinatie weer van producten die de Gezondheidsraad aanraadt om chronische ziekten te voorkomen, en producten die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen om het lichaam fit te houden.
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd nieuws

Buikbelang: een nationaal microbioom initiatief
Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR).6 maart 2023

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering
Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.3 maart 2022

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool
Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.22 december 2021