Nieuwe cijfers overleving van kankerpatiënten

20 januari 2020

Overleving darmkanker neemt toe, alvleesklierkanker heeft slechtste prognose

De overlevingskans vijf jaar na een diagnose kanker stijgt met 1 procent per jaar, zo blijkt uit de meest recente overlevingscijfers uit van het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL). Door betere diagnostiek en behandelingen is de kans op overleving toegenomen bij darmkanker. Helaas blijft de overleving van andere kankersoorten laag, zoals slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker. Het IKNL monitort het voorkomen en de behandeling van kanker in Nederland. Uit de meest recente overlevingscijfers, die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat de 5-jaarsoverleving van darmkanker 62 procent is.

Betere diagnostiek en behandeling

De forse verbetering van darmkanker is vooral toe te schrijven aan betere diagnostiek. Dankzij het bevolkingsonderzoek wordt de ziekte vaker in een vroeg stadium opgespoord, en dan is darmkanker goed te behandelen.

Lage overlevingscijfers

Helaas is bij andere kankersoorten de 5-jaarsoverleving lager dan 25 procent. Bij slokdarmkanker is dat bijvoorbeeld 23 procent en bij maagkanker 25 procent. Bij slokdarmkanker is overlevingskans wel fors toegenomen. Van 8 naar 23 procent. Alvleesklierkanker heeft met 5 procent de laagste overlevingskans. Bij al deze ziekten komt het omdat ze vaak in een laat stadium worden ontdekt. De kanker is dan al ver gevorderd en moeilijker te behandelen.

Ademtest en deltaplan

De Maag Lever Darm Stichting draagt bij aan snellere diagnose van deze ziekten door broodnodig onderzoek te financieren. Zo werken we aan de ontwikkeling van een ademtest die in de toekomst mogelijk slokdarmkanker sneller kan opsporen. Voor maagkanker financieren we onderzoek dat risicogroepen helpt te vinden om de ziekte sneller te kunnen vinden. Afgelopen najaar heeft de MLDS met artsen- en patiëntenorganisaties het Deltaplan Alvleesklierkanker gelanceerd. Met meer wetenschappelijk onderzoek moet het plan de slechte prognose van alvleesklierkanker een halt toe roepen.

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald