Nieuw kabinet wil de voedselomgeving gezonder maken

21 december 2021

Geschatte leestijd: 2 minuten

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staan verschillende maatregelen die de voedselomgeving gezonder maken, zoals de suikertaks op frisdrank, bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen en het voornemen om de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen.

De Maag Lever Darm Stichting is blij met de aandacht voor gezonde voeding. “Iedereen, en zeker onze jeugd verdient een omgeving waarin het aanbod van eten en drinken gezond is. Met de aangekondigde koerswijziging worden serieuze stappen gezet zodat onze jeugd gezond kan opgroeien en volwassenen makkelijker een gezonde keuze kunnen maken”, aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.  

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) bestaat uit de gezondheidsfondsen Diabetes Fonds, Hartstichting, Nierstichting en Maag Lever Darm Stichting en wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en Unicef Nederland. De AVGG heeft zich dit jaar met de campagne #Tijdvoorgezondevoeding, gesteund door tientallen maatschappelijke organisaties en support uit de zorg en wetenschap sterk gemaakt voor gezonde voeding in het regeerakkoord. 

Het coalitieakkoord

In het coalitieakkoord staat het voornemen om de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen. Ook dat is goed nieuws voor onze gezondheid. Bernique Tool: “De MLDS vindt het belangrijk om het allergezondste aanbod zo toegankelijk mogelijk te maken. Een prijsverlaging van groente en fruit kan leiden tot een hogere consumptie van deze producten.  Een gevarieerde groente- en fruitconsumptie, is essentieel om de kans op allerlei aandoeningen te verlagen en je spijsvertering optimaal te ondersteunen. Groente en fruit bevatten veel vezels. En vezels zijn cruciaal voor een goede spijsvertering. Ze zorgen voor een soepele stoelgang en ze zijn het lievelingskostje van ons microbioom. Een gezond microbioom helpt onder andere bij het gezond houden van de darmwand en het ondersteunen van het afweersysteem.” 

Onze voedselomgeving

Ongezonde voeding is met bijna 13.000 doden per jaar, na roken, de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zal de implementatie van de voedingsmaatregelen nauwlettend blijven volgen. De voedselomgeving moet nú gezonder, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedings- en drinkpatroon kan ontwikkelen. Want gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op die later minder ziek is.  

Ook interessant

De GEEF om je buik studie

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research starten in samenwerking met ons, de GEEF om je buik studie

4 mei 2023

Gezocht: ervaringsdeskundigen

Voor de subsidielijn 'Right on Time' zijn we op zoek naar ervaringsdeskundigen met een spijsverteringsaandoening. Met de subsidielijn stimuleren we wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op vroegtijdige diagnose van spijsverteringsziekten.

14 maart 2023

Buikbelang: een nationaal microbioom initiatief

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Wageningen University & Research (WUR).

6 maart 2023

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald