Nieuw kabinet wil de voedselomgeving gezonder maken

21 december 2021

Geschatte leestijd: 2 minuten

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staan verschillende maatregelen die de voedselomgeving gezonder maken, zoals de suikertaks op frisdrank, bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen en het voornemen om de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen.

De Maag Lever Darm Stichting is blij met de aandacht voor gezonde voeding. “Iedereen, en zeker onze jeugd verdient een omgeving waarin het aanbod van eten en drinken gezond is. Met de aangekondigde koerswijziging worden serieuze stappen gezet zodat onze jeugd gezond kan opgroeien en volwassenen makkelijker een gezonde keuze kunnen maken”, aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.  

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) bestaat uit de gezondheidsfondsen Diabetes Fonds, Hartstichting, Nierstichting en Maag Lever Darm Stichting en wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en Unicef Nederland. De AVGG heeft zich dit jaar met de campagne #Tijdvoorgezondevoeding, gesteund door tientallen maatschappelijke organisaties en support uit de zorg en wetenschap sterk gemaakt voor gezonde voeding in het regeerakkoord. 

Het coalitieakkoord

In het coalitieakkoord staat het voornemen om de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen. Ook dat is goed nieuws voor onze gezondheid. Bernique Tool: “De MLDS vindt het belangrijk om het allergezondste aanbod zo toegankelijk mogelijk te maken. Een prijsverlaging van groente en fruit kan leiden tot een hogere consumptie van deze producten.  Een gevarieerde groente- en fruitconsumptie, is essentieel om de kans op allerlei aandoeningen te verlagen en je spijsvertering optimaal te ondersteunen. Groente en fruit bevatten veel vezels. En vezels zijn cruciaal voor een goede spijsvertering. Ze zorgen voor een soepele stoelgang en ze zijn het lievelingskostje van ons microbioom. Een gezond microbioom helpt onder andere bij het gezond houden van de darmwand en het ondersteunen van het afweersysteem.” 

Onze voedselomgeving

Ongezonde voeding is met bijna 13.000 doden per jaar, na roken, de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zal de implementatie van de voedingsmaatregelen nauwlettend blijven volgen. De voedselomgeving moet nú gezonder, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedings- en drinkpatroon kan ontwikkelen. Want gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op die later minder ziek is.  

Ook interessant

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

MDL-artsen overtuigd van noodzaak alcoholpreventie bij patiënten

In Nederland is er veel gezondheidsschade door alcohol en zijn veel mensen zich niet bewust van de effecten van alcohol op de gezondheid. 85% van de MDL-artsen vindt dat de beroepsgroep meer moet doen aan signalering van (overmatig) alcoholgebruik en preventie daarvan.

9 september 2021

Maagzuurremmers óf eerst leefstijladvies?

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur, maar veel mensen slikken onnodig sterke maagzuurremmers zonder dat ze hier de gevolgen van weten.

27 augustus 2021

Doneer