Nieuw kabinet moet gezond eten en drinken makkelijker maken

15 februari 2021

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en leidt tot 12.900 doden per jaar. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en hebben zo'n 350.000 kinderen in Nederland overgewicht. De Maag Lever darm Stichting wil samen met Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting dat hier verandering in komt. Een nieuw kabinet kan het tij keren, door het gebruik van suiker, vet en zout in voedingsmiddelen aan banden te leggen.

De Maag Lever Darm Stichting zet vooral in op het stimuleren van gezonde voeding, zoals vezelrijke producten en veel groente, fruit, peulvruchten en noten. Wie zo min mogelijk bewerkte producten eet, kan op deze manier zelf de gezonde keuze maken. Bewerkte producten zoals soep, pastasauzen, koek, snoep, snacks en frisdranken bevatten daarentegen vaak te veel suiker, zout of vet. Bij deze producten maakt de producent de keuze voor de consument. En die keuze is vaak verre van gezond.

Ongezond eten en drinken kan leiden tot obesitas en spijsverteringsziektes zoals leververvetting en diverse soorten kanker. Daarom is het belangrijk dat bewerkte producten gezonder worden gemaakt. Tot nu toe werd dat aan de voedingsindustrie zelf overgelaten. Keer op keer blijkt echter dat  fabrikanten en supermarkten te weinig stappen zetten waardoor ons eten en drinken te ongezond blijft. De vier gezondheidsfondsen, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, vinden dat de politiek actie moet ondernemen om het voor Nederlanders makkelijker te maken gezond te kunnen eten en drinken.

Met de campagne ‘Tijd voor gezonde voeding’ bieden de Maag Lever darm Stichting en de overige fondsen drie concrete oplossingen die het nieuwe kabinet kan inzetten. Met als belangrijkste doel een gezonde generatie op te laten groeien. Zo moet de hoeveelheid suiker, zout en vet in supermarktproducten jaarlijks verplicht naar beneden worden gebracht. Ook moet er een suikertaks komen op frisdranken om vooral jongeren – als grootverbruikers van gesuikerde drankjes – te beschermen tegen een te hoge suikerinname en het krijgen van diabetes type 2. Tot slot zijn de vier fondsen voor een verbod op elke vorm van kindermarketing voor producten als frisdrank, koekjes, ijs en chips. Te weinig kinderen in Nederland hebben een gezond voedingspatroon. Kindermarketing verleidt kinderen nu nog te vaak tot ongezond eten; de Alliantie vindt dat kindermarketing alleen nog ingezet zou mogen worden om gezond eten en drinken te promoten.

De voorgestelde maatregelen kunnen rekenen op brede steun in de samenleving, zo blijkt uit een recent door de gezondheidsfondsen uitgevoerd draagvlakonderzoek. Maar liefst 82% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. Ook vinden ze dat frisdranken met veel suiker duurder moeten worden (63%) en 72% is voorstander van een verbod op reclame voor ongezonde voeding voor kinderen.

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: “Over vezelrijke voeding, groente, fruit, peulvruchten en noten kunnen we niet enthousiast genoeg zijn. Helaas ligt er nu zo veel ongezond eten en drinken in de schappen dat we er bijna niet om heen kunnen. Supermarkten en fabrikanten moeten ons écht de mogelijkheid gaan geven om voor gezonde producten te kiezen, zodat we onze jeugd gezond kunnen laten opgroeien”

Over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd. Ons doel is simpel: de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon kan hebben. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in de rest van het leven, waardoor een gezonde generatie opgroeit die later minder ziek zal zijn.

Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.

Gerelateerd nieuws

Petitie voor minder zout, suiker en vet in voeding bijna 16.000 keer ondertekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van ruim 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.

15 juni 2021

Teken de petitie om ons eten weer gezond te maken!

Wil jij ook dat ons eten en drinken weer gezond wordt? Teken dan nu de petitie MAAK ONS ETEN WEER GEZOND. Veel alledaags eten en drinken zoals kaas, soep, crackers, frisdrank en ontbijtgranen bevat - vaak zonder dat je het door hebt – te veel zout, suiker en ongezond vet. Het nieuwe kabinet moet aan de slag met regelgeving die ervoor zorgt dat fabrikanten deze ongezonde ingrediënten in producten verlagen.

19 mei 2021

‘Geef kleur door’ voor een gezonde voedingsomgeving

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Vandaag, op Wereldgezondheidsdag, trappen het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van dit VN-jaar de campagne ‘Geef kleur door’ af. De Maag Lever Darm Stichting steunt deze campagne.

7 april 2021

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer