Moestuintips voor in mei

11 mei 2020

Moestuintips voor in mei

Het is belangrijk om goed voor elkaar en voor je gezondheid te zorgen. Dit kun je doen door gezond te eten, te ontspannen en in beweging te blijven. Daarmee zorg je goed voor je spijsvertering en daarmee voor je afweersysteem. Met je eigen moestuin komt dit allemaal samen! Dit is dé tijd van het jaar om daar mee aan de slag te gaan. En nee, daar heb je geen grote tuin of groene vingers voor nodig! Onze minigids ‘Moestuinieren‘ neemt je stap voor stap mee in het aanleggen van een eigen moestuin(bak). En nu de maand mei is aangebroken, geven we je er graag nog wat extra tips bij. Veel moestuinplezier!

Tip 1: naar buiten!

Als ‘IJsheiligen’ voorbij is – na 15 mei – neemt de kans op nachtvorst sterk af. Dat betekent dat je de plantjes die je binnen hebt opgekweekt, buiten in je moestuinbak mag overplanten. Zet bijvoorbeeld je tomatenplantjes, courgettes, komkommers en pompoenen van binnen over naar buiten, tegen een klimrek in je moestuinbak. Hoe meer warmte en zonlicht, hoe beter deze groenten het doen.

Tip 2: afharden

Voordat je de plantjes in één keer van binnen naar buiten verplaatst, kan je ze het best even laten ‘wennen’. Dat doe je door ze gedurende een week overdag buiten te zetten, en ’s avonds weer naar binnen te doen.

Tip 3: zaaien in mei

Mei is ook weer de maand om nieuwe groenten te zaaien. Wat dacht je van bietjes, lente-ui of snijbonen? Of kies je voor een paar prachtige zonnebloemen voor heerlijke pitten? In de minigids vind je meer inspiratie voor de meimaand.

Tip 4: oogsttijden

De groenten die in de minigids naar voren komen, zijn over het algemeen snelgroeiend. Op de verpakking waar de zaadjes in zitten staat precies hoeveel weken na het zaaien je kunt oogsten. Je spinazie is bijvoorbeeld na ongeveer 5 weken volgroeid, en kropsla na 9 weken.

Tip 5: zaailingen

Heb je groenten gezaaid en komen er meerdere zaailingen op één plek boven de grond? Knip de ‘zwakkere’ zaailingen weg en laat de sterkste staan. Dat lijkt misschien tegennatuurlijk, maar als je dit niet doet belemmeren ze elkaars groei en dat komt je oogst niet ten goede!

Goed voor je spijsvertering zorgen is altijd belangrijk. Maar nu het coronavirus over de wereld raast al helemaal. Je spijsvertering en afweersysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede darmgezondheid hangt daarmee samen. Hoe dat precies zit, lees je in deze gratis minigids. 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gerelateerd nieuws

‘Veel mensen denken gezond te eten, maar dat valt tegen’

Mijd ongezonde bewerkte producten en ga naar de groenteboer. Dat advies geeft gastro-enteroloog Ben Witteman, werkzaam bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research, zijn patiënten mee. ‘Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar als je doorvraagt, valt dat tegen.’

11 mei 2021

Doneer