Moestuintips voor in mei

11 mei 2020

Het is belangrijk om goed voor elkaar en voor je gezondheid te zorgen. Dit kun je doen door gezond te eten, te ontspannen en in beweging te blijven. Daarmee zorg je goed voor je spijsvertering en daarmee voor je afweersysteem. Met je eigen moestuin komt dit allemaal samen! Dit is dé tijd van het jaar om daar mee aan de slag te gaan. En nee, daar heb je geen grote tuin of groene vingers voor nodig! En nu de maand mei is aangebroken, geven we je er graag nog wat tips voor het aanleggen van een eigen moestuin(bak). Veel moestuinplezier!

Tip 1: naar buiten!

Als ‘IJsheiligen’ voorbij is - na 15 mei – neemt de kans op nachtvorst sterk af. Dat betekent dat je de plantjes die je binnen hebt opgekweekt, buiten in je moestuinbak mag overplanten. Zet bijvoorbeeld je tomatenplantjes, courgettes, komkommers en pompoenen van binnen over naar buiten, tegen een klimrek in je moestuinbak. Hoe meer warmte en zonlicht, hoe beter deze groenten het doen.

Tip 2: afharden

Voordat je de plantjes in één keer van binnen naar buiten verplaatst, kan je ze het best even laten ‘wennen’. Dat doe je door ze gedurende een week overdag buiten te zetten, en ’s avonds weer naar binnen te doen.

Tip 3: zaaien in mei

Mei is ook weer de maand om nieuwe groenten te zaaien. Wat dacht je van bietjes, lente-ui of snijbonen? Of kies je voor een paar prachtige zonnebloemen voor heerlijke pitten? In de minigids vind je meer inspiratie voor de meimaand.

Tip 4: oogsttijden

De groenten die in de minigids naar voren komen, zijn over het algemeen snelgroeiend. Op de verpakking waar de zaadjes in zitten staat precies hoeveel weken na het zaaien je kunt oogsten. Je spinazie is bijvoorbeeld na ongeveer 5 weken volgroeid, en kropsla na 9 weken.

Tip 5: zaailingen

Heb je groenten gezaaid en komen er meerdere zaailingen op één plek boven de grond? Knip de ‘zwakkere’ zaailingen weg en laat de sterkste staan. Dat lijkt misschien tegennatuurlijk, maar als je dit niet doet belemmeren ze elkaars groei en dat komt je oogst niet ten goede!

Goed voor je spijsvertering zorgen is altijd belangrijk. Maar nu het coronavirus over de wereld raast al helemaal. Je spijsvertering en afweersysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede darmgezondheid hangt daarmee samen. Hoe dat precies zit, lees je in deze gratis minigids.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting slaat alarm: Nederlanders vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. De MLDS roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl.

23 januari 2024

Trots kijken wij terug op 2023

Wij willen het verschil maken op het gebied van de spijsvertering voor iedereen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers. Vandaag blikken wij terug op momenten die in 2023 het verschil hebben gemaakt.

17 januari 2024

De opbrengst van de collecte 2023

De collecte van 2023 van de Maag Lever Darm Stichting is afgerond. Dit jaar hebben we met de collecte € 469.468,- opgehaald!

11 januari 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer