Minister Kuipers: ‘De oplossing voor meer gezondheid begint in de buik’

8 december 2022

De spijsvertering is een stelsel waar tal van ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Dat zei VWS-minister Ernst Kuipers vandaag tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in ARTIS Amsterdam. Samen met artsen, wetenschappers, gezondheidsorganisaties, beleidsmakers en bedrijven wil MLDS meer aandacht geven aan het spijsverteringsstelsel als de poort tot preventie.

Minister Kuipers: ‘Oplossing voor meer gezondheid begint in de buik’

Amersfoort, 7 december 2022 - Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat spijsverteringsaandoeningen de derde oorzaak zijn van alle ziekenhuisopnames, na hart- en vaatziekten en kanker. Per dag belanden ruim 400 patiënten in het ziekenhuis. Ook is de sterfte aan maag-, darm- of leveraandoeningen de laatste 25 jaar met een kwart toegenomen. “Deze verontrustende cijfers onderstrepen dat we als maatschappij het spijsverteringsstelsel veel serieuzer moeten nemen”, aldus MLDS interim-directeur Mariëlle van Oort.

Poort tot preventie

In het spijsverteringsstelsel kunnen ziekten als darmkanker, leververvetting en chronische ontstekingsziekten ontstaan. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ook andere ernstige aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten, aandoeningen aan het immuunsysteem en hart- en vaatziekten hun oorsprong vinden in de spijsvertering. En hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

Een sleutelrol is hierbij weggelegd voor het darmmicrobioom, de micro-organismen die zich in de buik bevinden. Deze bacteriën, gisten en schimmels kunnen belangrijke lichaamsfuncties beïnvloeden. “Het microbioom laat zien hoe groot de reikwijdte van de spijsvertering is en hoe dit samenhangt met de gehele gezondheid”, aldus prof. dr. Eric Claassen, die al tientallen jaren onderzoek doet naar het afweersysteem. “Terwijl sommige bacteriën in verband worden gebracht met ziekte, zijn andere juist cruciaal voor een goede gezondheid.”

MLDS wil een vernieuwende kijk op de spijsvertering ontwikkelen, waar heel Nederland baat bij heeft. “Dat begint bij een gezonde leefstijl, waarbij het eten van meer vezels centraal staat. Maar ook bij artsen, wetenschappers en beleidsmakers die de kracht van de spijsvertering steeds meer gaan erkennen en bij een omgeving die een gezonde leefstijl mogelijk maakt", aldus Van Oort. De eerste stappen zijn gezet. Samen met RUG en WUR verkent MLDS hoe wetenschappelijke kennis rond het microbioom kan leiden tot preventieve en klinische toepassingen.

De oplossing begint in de buik

Als voormalig MDL-arts staat minister Kuipers vierkant achter de missie van de MLDS: een gezonde spijsvertering voor iedereen. “De oplossing voor een gezonder Nederland zit in de buik, daarom moeten we werken aan meer kennis over de spijsvertering en het microbioom in het bijzonder.” Aldus Minister Kuipers. MDL-hoogleraar Arjan Bredenoord, lid van de Raad van Toezicht van de MLDS, riep de minister op om  te regelen dat openbare voorzieningen en winkels standaard hun toilet openstellen. Dat geeft mensen met spijsverteringsaandoeningen, maar ook ouderen of zwangere vrouwen, veel meer bewegingsvrijheid.

Toekenningen voor nieuw wetenschappelijk onderzoek

Tijdens de bijeenkomst in ARTIS werd ook bekend gemaakt welke onderzoeksteams dit jaar subsidie ontvangen voor vroege opsporing van spijsverteringsziekten. De subsidies werden toegekend aan een onderzoek gericht op vroege opsporing van ernstige darmontstekingen bij premature baby's (NEC), darmkankersurveillance op maat voor mensen met het Lynch-syndroom, vroege opsporing van NET-tumoren in de alvleesklier en de ontwikkeling van een app (Mijn levercoach) om ernstige leverproblemen bij leverpatiënten vroegtijdig op te sporen. Klik hier voor meer informatie over de Right on Time toekenningen.

Over MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. Meer bewustwording, vroege opsporing en een betere kwaliteit van leven. Daar zetten we ons samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag vol overgave voor in. We financieren mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen. En we maken ons er sterk voor dat iemand die ziek is snel de juiste behandeling krijgt. Maar veel liever voorkomen we dat iemand een spijsverteringsziekte krijgt. Daarom zeggen we tegen iedereen in Nederland: Listen to your guts! Want je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer