Meer slokdarmkanker door meer overgewicht

2 februari 2023

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. De MLDS vraagt die dag speciaal aandacht voor spijsverteringskankers, en in het bijzonder slokdarmkanker.

De laatste 30 jaar neemt het aantal gevallen van slokdarmkanker toe, waarbij er jaarlijks meer dan 2.500 nieuwe gevallen bijkomen. Ook het aantal gevallen van obesitas neemt toe. Astrid Streng, projectleider bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Uit onderzoeken blijkt een directe link te bestaan tussen slokdarmkanker en overgewicht. Een ongezonde leefstijl draagt dus ook bij aan het risico op deze vorm van kanker. Daarom roept de MLDS vandaag iedereen op om gezonder te eten en genoeg te bewegen.”

Verband overgewicht en slokdarmkanker

Bij overgewicht is vaak sprake van een dikke buik die tegen de maag drukt. Prof. dr. Manon Spaander, Maag-Darm-Leverarts aan het Erasmus Medisch Centrum: “Er blijkt een relatie te zijn tussen toename in buikomvang (buikvet) en meer risico op het krijgen van slokdarmkanker. Een mogelijke verklaring is dat door druk van de buikomvang op de maag het maagzuur vaker en gemakkelijk de slokdarm inloopt. Je slokdarm wordt hierdoor aangetast en dat kan uiteindelijk leiden tot slokdarmkanker.”

Diagnose slokdarmkanker

Als een persoon de diagnose slokdarmkanker krijgt, is de overlevingskans na 5 jaar slechts 24%. Voor mensen die bij de diagnose al in stadium 4 zitten, is de overlevingskans zelfs maar 3%. Dat geldt voor 41% van de gevallen (zie cijfers hieronder). Stadium 4 houdt in dat de tumor al ver gevorderd en moeilijk te behandelen is.

Bron: www.kanker.nl

Vroege opsporing

Als slokdarmkanker eerder wordt opgespoord, redt dat levens. Bij vroege opsporing zijn er meer behandelmogelijkheden en stijgt de kans op genezing. Daarom financiert de MLDS onderzoek naar technologische oplossingen die kunnen bijdragen aan het opsporen van de vroege voorlopers van slokdarmkanker. Ook stimuleert de MLDS andere onderzoekers om hier onderzoek naar te doen.

Signalen over je gezondheid

De overlevingskans verschilt per kankersoort. Niet altijd krijgt de patiënt signalen dat er iets mis is, waardoor de kanker vroeg ontdekt kan worden. Daarom zegt de MLDS tegen iedereen in Nederland: Listen to your guts! Want je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid. Tegelijkertijd pleit de stichting voor verbetering van het voedselaanbod, waardoor het eenvoudiger wordt om gezonder te eten. Een gezond gewicht zorgt direct voor een kleiner risico op slokdarmkanker.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Doneer