Maagzuurremmers óf eerst leefstijladvies?

27 augustus 2021

Geschatte leestijd: 3 minuten

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Vaak gebeurt dit na het eten van een zware maaltijd. Als dit af en toe het geval is, kan dit geen kwaad. Toch zijn er jaarlijks bijna 800.000 mensen die zich met maagklachten melden bij de huisarts. Meestal betreft het een onschuldige aandoening die met leefstijl- en houdingsadviezen, of een kortdurende behandeling met medicijnen te verhelpen is. Echter, jaarlijks ondergaan naar schatting enkele duizenden mensen onnodig een kijkonderzoek in de maag (gastroscopie). Bovendien slikken 2.8 miljoen mensen regelmatig een sterke maagzuurremmer terwijl dat niet nodig, en zelfs schadelijk, is. Het Zorginstituut Nederland heeft een rapport met verbeterafspraken uitgebracht om de zorg in deze en andere situaties te verbeteren.

Maagzuurremmers zijn zonder recept te koop bij de drogist. Veel mensen zijn zich daardoor niet bewust van de negatieve gevolgen van het langdurig slikken van maagzuurremmers. Het Zorginstituut noemt onder andere een hogere kans op botbreuken, vitaminetekorten en nierschade. Uit eerder onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat maagzuurremmers ook invloed hebben op de samenstelling van ons microbioom (darmbacteriën).

Het is daarom aan te raden maagzuurremmers alleen te slikken in overleg met je (huis)arts en dan meteen afspraken te maken over wanneer je er weer mee stopt. Doordat maagzuurremmers ook te koop zijn zonder doktersrecept, is hier weinig zicht op. Daarnaast benoemt het Zorginstituut dat er sterke aanwijzingen zijn dat een groot deel van de patiënten direct start met zware maagzuurremmers, zonder de gewenste richtlijn te volgen.

‘Maagzuurremmers kunnen heel nuttig zijn wanneer ze echt nodig zijn. Het is jammer dat zóveel mensen ze te snel gebruiken of veel te lang, omdat ze dan voor problemen kunnen zorgen, zoals veranderingen in de samenstelling van je microbioom of tekorten aan vitaminen en mineralen. Er zou veel vaker gekeken moeten worden naar leefstijlveranderingen (waarvan voeding de belangrijkste, maar zeker niet de enige is). Dit kan de klachten oplossen of verminderen, zonder deze vervelende bijwerkingen.’, aldus Marijke Boersma, projectleider Impact & Innovatie bij de Maag Lever Darm Stichting.

Verbeterafspraken

De Maag Lever Darm Stichting onderschrijft de conclusies van het Zorginstituut en de verbeterafspraken die zijn gemaakt. Volgens deze afspraken kunnen maagzuurremmers onder andere minder vaak voorgeschreven worden en kan er vaak veel eerder mee worden gestopt. Er dient eerst gekeken te worden naar leefstijladviezen, zoals lichte(re) maaltijden en niet roken en drinken. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kan gestart worden met milde maagzuurbinders. Deze binden en neutraliseren het maagzuur. Pas als dit ook niet genoeg werkt, zijn sterke maagzuurremmers een oplossing. Deze zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt.

Ons advies

Vaak kunnen veranderingen in leefstijl (waaronder het voedingspatroon) of verminderen van overgewicht helpen om minder last te hebben van brandend maagzuur. Slik je al langer maagzuurremmers? Bespreek dan het gebruik ervan met je huisarts of behandelend arts– en liefst óók met een diëtist.

Lees hier ons standpunt over maagzuurremmers.

Ander nieuws

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen.

17 april 2024

Huis van de Gezondheid kleurt paars voor Prikkelbare Darm Syndroom

Het Huis van de Gezondheid in Amersfoort kleurt paars om aandacht te vragen voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april zet de Maag Lever Darm Stichting deze aandoening in de spotlights.

16 april 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in