Maagzuurremmers óf eerst leefstijladvies?

27 augustus 2021

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Vaak gebeurt dit na het eten van een zware maaltijd. Als dit af en toe het geval is, kan dit geen kwaad. Toch zijn er jaarlijks bijna 800.000 mensen die zich met maagklachten melden bij de huisarts. Meestal betreft het een onschuldige aandoening die met leefstijl- en houdingsadviezen, of een kortdurende behandeling met medicijnen te verhelpen is. Echter, jaarlijks ondergaan naar schatting enkele duizenden mensen onnodig een kijkonderzoek in de maag (gastroscopie). Bovendien slikken 2.8 miljoen mensen regelmatig een sterke maagzuurremmer terwijl dat niet nodig, en zelfs schadelijk, is. Het Zorginstituut Nederland heeft een rapport met verbeterafspraken uitgebracht om de zorg in deze en andere situaties te verbeteren.

Maagzuurremmers zijn zonder recept te koop bij de drogist. Veel mensen zijn zich daardoor niet bewust van de negatieve gevolgen van het langdurig slikken van maagzuurremmers. Het Zorginstituut noemt onder andere een hogere kans op botbreuken, vitaminetekorten en nierschade. Uit eerder onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat maagzuurremmers ook invloed hebben op de samenstelling van ons microbioom (darmbacteriën).

Het is daarom aan te raden maagzuurremmers alleen te slikken in overleg met je (huis)arts en dan meteen afspraken te maken over wanneer je er weer mee stopt. Doordat maagzuurremmers ook te koop zijn zonder doktersrecept, is hier weinig zicht op. Daarnaast benoemt het Zorginstituut dat er sterke aanwijzingen zijn dat een groot deel van de patiënten direct start met zware maagzuurremmers, zonder de gewenste richtlijn te volgen.

‘Maagzuurremmers kunnen heel nuttig zijn wanneer ze echt nodig zijn. Het is jammer dat zóveel mensen ze te snel gebruiken of veel te lang, omdat ze dan voor problemen kunnen zorgen, zoals veranderingen in de samenstelling van je microbioom of tekorten aan vitaminen en mineralen. Er zou veel vaker gekeken moeten worden naar leefstijlveranderingen (waarvan voeding de belangrijkste, maar zeker niet de enige is). Dit kan de klachten oplossen of verminderen, zonder deze vervelende bijwerkingen.’, aldus Marijke Boersma, projectleider Impact & Innovatie bij de Maag Lever Darm Stichting.


Verbeterafspraken

De Maag Lever Darm Stichting onderschrijft de conclusies van het Zorginstituut en de verbeterafspraken die zijn gemaakt. Volgens deze afspraken kunnen maagzuurremmers onder andere minder vaak voorgeschreven worden en kan er vaak veel eerder mee worden gestopt. Er dient eerst gekeken te worden naar leefstijladviezen, zoals lichte(re) maaltijden en niet roken en drinken. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kan gestart worden met milde maagzuurbinders. Deze binden en neutraliseren het maagzuur. Pas als dit ook niet genoeg werkt, zijn sterke maagzuurremmers een oplossing. Deze zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt.

Ons advies

Vaak kunnen veranderingen in leefstijl (waaronder het voedingspatroon) of verminderen van overgewicht helpen om minder last te hebben van brandend maagzuur. Slik je al langer maagzuurremmers? Bespreek dan het gebruik ervan met je huisarts of behandelend arts– en liefst óók met een diëtist.

Lees hier ons standpunt over maagzuurremmers.

Gerelateerd nieuws

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

De Maag Lever Darm Stichting en ParkinsonNL financieren onderzoek naar betere werking Parkinson-medicijn in relatie tot darmmicrobioom

De MLDS en ParkinsonNL hebben samen 370.000 euro toegekend aan een onderzoek naar de rol van de darmen bij resistentie van het belangrijkste medicijn tegen de ziekte van Parkinson.

22 december 2021

MDL-artsen overtuigd van noodzaak alcoholpreventie bij patiënten

In Nederland is er veel gezondheidsschade door alcohol en zijn veel mensen zich niet bewust van de effecten van alcohol op de gezondheid. 85% van de MDL-artsen vindt dat de beroepsgroep meer moet doen aan signalering van (overmatig) alcoholgebruik en preventie daarvan.

9 september 2021

Doneer