Maagzuurremmers óf eerst leefstijladvies?

27 augustus 2021

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Vaak gebeurt dit na het eten van een zware maaltijd. Als dit af en toe het geval is, kan dit geen kwaad. Toch zijn er jaarlijks bijna 800.000 mensen die zich met maagklachten melden bij de huisarts. Meestal betreft het een onschuldige aandoening die met leefstijl- en houdingsadviezen, of een kortdurende behandeling met medicijnen te verhelpen is. Echter, jaarlijks ondergaan naar schatting enkele duizenden mensen onnodig een kijkonderzoek in de maag (gastroscopie). Bovendien slikken 2.8 miljoen mensen regelmatig een sterke maagzuurremmer terwijl dat niet nodig, en zelfs schadelijk, is. Het Zorginstituut Nederland heeft een rapport met verbeterafspraken uitgebracht om de zorg in deze en andere situaties te verbeteren.

Maagzuurremmers zijn zonder recept te koop bij de drogist. Veel mensen zijn zich daardoor niet bewust van de negatieve gevolgen van het langdurig slikken van maagzuurremmers. Het Zorginstituut noemt onder andere een hogere kans op botbreuken, vitaminetekorten en nierschade. Uit eerder onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat maagzuurremmers ook invloed hebben op de samenstelling van ons microbioom (darmbacteriën).

Het is daarom aan te raden maagzuurremmers alleen te slikken in overleg met je (huis)arts en dan meteen afspraken te maken over wanneer je er weer mee stopt. Doordat maagzuurremmers ook te koop zijn zonder doktersrecept, is hier weinig zicht op. Daarnaast benoemt het Zorginstituut dat er sterke aanwijzingen zijn dat een groot deel van de patiënten direct start met zware maagzuurremmers, zonder de gewenste richtlijn te volgen.

‘Maagzuurremmers kunnen heel nuttig zijn wanneer ze echt nodig zijn. Het is jammer dat zóveel mensen ze te snel gebruiken of veel te lang, omdat ze dan voor problemen kunnen zorgen, zoals veranderingen in de samenstelling van je microbioom of tekorten aan vitaminen en mineralen. Er zou veel vaker gekeken moeten worden naar leefstijlveranderingen (waarvan voeding de belangrijkste, maar zeker niet de enige is). Dit kan de klachten oplossen of verminderen, zonder deze vervelende bijwerkingen.’, aldus Marijke Boersma, projectleider Impact & Innovatie bij de Maag Lever Darm Stichting.


Verbeterafspraken

De Maag Lever Darm Stichting onderschrijft de conclusies van het Zorginstituut en de verbeterafspraken die zijn gemaakt. Volgens deze afspraken kunnen maagzuurremmers onder andere minder vaak voorgeschreven worden en kan er vaak veel eerder mee worden gestopt. Er dient eerst gekeken te worden naar leefstijladviezen, zoals lichte(re) maaltijden en niet roken en drinken. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kan gestart worden met milde maagzuurbinders. Deze binden en neutraliseren het maagzuur. Pas als dit ook niet genoeg werkt, zijn sterke maagzuurremmers een oplossing. Deze zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt.

Ons advies

Vaak kunnen veranderingen in leefstijl (waaronder het voedingspatroon) of verminderen van overgewicht helpen om minder last te hebben van brandend maagzuur. Slik je al langer maagzuurremmers? Bespreek dan het gebruik ervan met je huisarts of behandelend arts– en liefst óók met een diëtist.

Lees hier ons standpunt over maagzuurremmers.

Gerelateerd nieuws

€1 miljoen voor 4 onderzoeken naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten

Op 7 december 2022 heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bekend gemaakt welke vier onderzoeksteams dit jaar subsidie ontvangen binnen de subsidielijn Right on Time 2022. De subsidielijn heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren dat gericht is op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel ziekten zijn namelijk beter te behandelen als ze in een vroeg stadium worden ontdekt.

7 december 2022

Reactie op uitzending EenVandaag

Wij begrijpen dat het item van EenVandaag dat is uitgezonden op 28 maart vragen kan oproepen over huis-aan-huis werving en hoe goede doelen hiermee omgaan. Daarom leggen we graag uit waarom we voor deze methode kiezen.

28 maart 2022

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

Doneer