Leuke weetjes over je darmflora

18 januari 2018

Dr. Ben Witteman was op 18 januari te gast bij RTL 4, 5 Uur Live. Daar sprak hij over onze darmflora (ook wel microbioom genoemd). Hoe belangrijk is onze darmflora voor onze gezondheid? En welke rol speelt hygiëne daarin? Zijn we met z’n allen niet veel te hygiënisch geworden? Hieronder een aantal leuke weetjes en feitjes:

5 weetjes over onze darmflora

Mensen dragen gemiddeld zo’n 1.5 kilo aan microben met zich mee. Het grootste gedeelte bestaat uit bacteriën, maar ook schimmels, gisten, virussen etc. komen daarin voor.

  1. Iedereen heeft ongeveer 150 bacteriesoorten in zijn/haar darm. Welke bacteriesoorten dat zijn, verschilt sterk per persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van factoren zoals genen, leeftijd, voeding en omgeving. Onze darmflora is daardoor net zo uniek als onze vingerafdruk.
  2. Ons afweersysteem bevindt zich voor 70% in de darm. Darmbacteriën trainen ons afweersysteem om goede bacteriën met rust te laten en slechte bacteriën aan te vallen.
  3. Kinderen die op het platteland zijn opgegroeid hebben minder vaak last van allergieën dan kinderen die zijn opgegroeid in de stad. Dit komt waarschijnlijk doordat via het contact met slechte en goede bacteriën hun afweersysteem beter wordt getraind.
  4. Vezels zijn een belangrijke voedingsbron voor onze darmbacteriën. Met een vezelrijk voedingspatroon draag je bij aan een gezonde spijsvertering. Wil je verrassende recept-inspiratie, tips en weetjes over een vezelrijke leefstijl ontvangen? Download dan hier onze gratis minigids!

 

 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Doneer