Kinderboek ‘Van mond tot kont’ – Alles over de spijsvertering

16 april 2021

Marcel Spanier is een enthousiasme maag-, darm-, leverarts, die net als de Maag Lever Darm Stichting fan is van de spijsvertering. Hij schreef het kinderboek ‘Van mond tot kont’. Een boek waarin je wordt meegenomen door de wondere wereld van de spijsvertering. Met leuke en grappige tips leer je hoe de spijsvertering werkt. Bedoeld voor kinderen, maar zeker ook leerzaam voor volwassenen!

Het idee ontstond toen zijn dochters een spreekbeurt moesten houden over de werking van spijsvertering. ‘’Als je alles wat er in het lichaam gebeurt uitbeeldt, dan is het leuker en makkelijker om te leren hoe je spijsvertering werkt. Zo kun je met een sok en een appel de werking van de slokdarm uitbeelden. En is een keukenmachine een prachtig voorbeeld van de maag. Met dit soort simpele voorbeelden kun je kinderen een beter beeld geven hoe het van binnen allemaal werkt.’’

‘’De spreekbeurten waren een succes. En ik dacht, dit is leuk, waarom schrijven we dit niet op? Veel kinderen weten niet hoe de spijsvertering werkt. Ook zijn er voor kinderen in de leeftijd 8-12 jaar weinig boeken over de spijsvertering. Het gaat van prentenboeken naar dikke boeken.’’

Handleiding voor je lichaam

De insteek was om een leuk leesboek te maken met tips voor een spreekbeurt. Zo zijn ze aan de slag gegaan. De tekeningen zijn gemaakt door Janneke Otten, illustratrice en juf van zijn oudste dochter. Justus Bottenheft, een bevriende vader van school, nam de vormgeving voor zijn rekening.

Het boek neemt je mee door de wondere wereld van de spijsvertering. Letterlijk van mond tot kont. Tijdens deze reis leer je van alles over de bijzondere werking van de spijsvertering én hoe je er goed voor kunt zorgen. ‘’Het is belangrijk dat kinderen weten hoe hun lijf in elkaar zit en dat ze door gezond eten hun lichaamsbatterij weer kunnen opladen. Maar ook dat ze door het opnemen van te veel brandstof in gewicht kunnen aankomen. Eigenlijk is het vreemd dat we bij de geboorte geen handleiding krijgen over hoe je lichaam werkt en hoe je er goed voor kunt zorgen, terwijl we wel uitgebreide gebruiksaanwijzingen krijgen bij ieder apparaat dat wij kopen. ‘’

Ook een hulpmiddel voor patiënten

Het schrijven van het boek was een leuke uitdaging, vindt Spanier, omdat hij eens op een andere manier bezig kon zijn met zijn vakinhoudelijke kennis. Maar het boek gaat verder dan alleen maar te vertellen over de werking van de spijsvertering. Het kan ook als hulpmiddel dienen om een gesprek te beginnen over hoe jouw spijsvertering werkt. “Het maakt het bijvoorbeeld makkelijker om te praten over poepen en scheten laten. Dat is voor veel mensen erg schaamtevol. En dat is jammer. Zo werkt ons lichaam nou eenmaal, daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Als kinderen last hebben van buikpijn, is het makkelijker voor hen als dit stukje schaamte er niet meer is. Het is belangrijk dat ze dit aangeven, zodat ze geholpen kunnen worden.”

Hoewel het oorspronkelijke idee was om een spreekbeurtenboek te schrijven, krijgt Spanier vanuit verschillende hoeken enthousiaste reacties over het boek. Zowel van artsen, verpleegkundigen, bekkenfysiotherapeuten als diëtisten. Zij gebruiken het boek ook tijdens hun consult, om patiënten uitleg te geven over de spijsvertering en wat er kan misgaan. “Het is mooi om te zien dat het boek ook ingezet wordt om zorgverleners en patiënten te helpen. Zo kreeg ik laatst een brief van een wat oudere patiënte met een chronische darmontsteking. Zij schreef mij dat ze het boek veel eerder had willen hebben. Niet alleen om zelf haar ziekte beter te kunnen begrijpen, maar ook haar omgeving.”

Samenwerking met de MLDS

Het is niet bij een boekje gebleven. ‘’Vorig jaar zomer heb ik samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een film gemaakt over de spijsvertering. Deze video kan gebruikt worden in lessen over de spijsvertering of als voorbereiding voor de spreekbeurt. Juist de combinatie van lezen, doen en zien werkt goed om de informatie tot je te nemen’’.

Een laatste tip? “Zorg goed voor je spijsvertering. Je lijf en dus ook het spijsverteringskanaal zijn je grootste bezit. Hoe eerder dit besef er is, hoe beter.”
Een mooi gebaar dus dat Marcel Spanier aan ons exemplaren weggeeft, die we gratis mogen uitdelen aan kinderen of andere geïnteresseerden. “Zo werken we er samen aan deze boodschap verder te verspreiden.”

Diepzeeduiken tussen zeeanemonen

Van alle organen die bij de spijsvertering betrokken zijn, is er één die er voor Marcel Spanier uitspringt. “De dunne darm vind ik enorm fascinerend. Hier worden de voedingsstoffen opgenomen in een uitermate complex en bewonderenswaardig systeem. Als ik tijdens een darmonderzoek een kijkje neem in het laatste stukje van de dunne darm, geeft dit prachtige beelden. Het lijkt dan wel of ik aan het diepzeeduiken ben tussen zeeanemonen. Dit zijn de vlokken van de dunne darm. Ook patiënten vinden het prachtig om te zien. Het is alsof we live tv aan het kijken zijn. Ik kan daar echt van genieten.”

Marcel Spanier, is maag-, darm-, leverarts in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis.

Kijk voor meer informatie op ‘De wondere wereld van de spijsvertering’

Gerelateerd nieuws

€1 miljoen voor 4 onderzoeken naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten

Op 7 december 2022 heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bekend gemaakt welke vier onderzoeksteams dit jaar subsidie ontvangen binnen de subsidielijn Right on Time 2022. De subsidielijn heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren dat gericht is op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel ziekten zijn namelijk beter te behandelen als ze in een vroeg stadium worden ontdekt.

7 december 2022

Reactie op uitzending EenVandaag

Wij begrijpen dat het item van EenVandaag dat is uitgezonden op 28 maart vragen kan oproepen over huis-aan-huis werving en hoe goede doelen hiermee omgaan. Daarom leggen we graag uit waarom we voor deze methode kiezen.

28 maart 2022

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

Doneer