Hoorzitting Gezondheidsraad over verbeteringen aan bevolkingsonderzoek darmkanker

24 februari 2022

De MLDS nam eind januari deel aan een hoorzitting van de Gezondheidsraad en pleitte voor verlaging van de leeftijd voor deelname van 55 naar 50 jaar. Hierdoor zouden er nog meer gevallen van darmkanker vroegtijdig opgespoord kunnen worden.

In Nederland krijgt iedereen vanaf 55 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ruim 70% van de Nederlanders doet daadwerkelijk mee en stuurt de ontlasting in. Door deze hoge deelname worden veel gevallen van darmkanker of beginnende darmkanker vroegtijdig opgespoord en is de sterfte aan darmkanker gedaald. Echter: als de deelnameleeftijd verlaagd zou worden naar 50 jaar, dan zouden nog meer gevallen van (beginnende) darmkanker vroegtijdig opgespoord kunnen worden.

Tijdens de hoorzitting waren bijna alle uitgenodigde organisaties, zoals KWF Kankerbestrijding, stichting Darmkanker en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, het er over eens: het zou inderdaad een goed idee zijn als de leeftijdsgrens voor een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, wordt verlaagd naar 50 jaar. Deze leeftijd wordt ook geadviseerd door de Europese Unie en toegepast in landen als Spanje, België, Italië en Denemarken.

Naast de leeftijdsverlaging, zijn er nog andere verbeteringen mogelijk. Zo kan het ontlastingsonderzoek mogelijk nauwkeuriger. De MLDS financiert daarom onder meer onderzoek van dr. Nanne de Boer naar aminozuren in de ontlasting. Deze aanvullende ontlastingstest kan mogelijk tot een nog nauwkeurigere opsporing van (voorstadia van) darmkanker leiden.

Op basis van onder meer de hoorzitting adviseert de Gezondheidsraad het kabinet over een verdere verbetering van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Eind dit jaar volgt hun aanbeveling.

Ander nieuws

Je poep checken kan je leven redden

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting deze maand extra aandacht voor darmkanker en de 7 signalen van darmkanker.

9 maart 2023

Samen beslissen: de vernieuwde Dikkedarmkanker keuzehulp

In februari is de vernieuwde versie van de keuzehulp in gebruik genomen. Arts-onderzoeker Sietske van Nassau vertelt er meer over en meneer Wagemaker deelt zijn ervaring als patiënt.

30 maart 2022

Meer levens redden door het bevolkingsonderzoek darmkanker nóg slimmer te maken

De Maag Lever Darm Stichting bestaat 40 jaar. In die 40 jaar zijn er grote stappen gezet in de diagnostiek en behandeling van darmkanker. Ook de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 was revolutionair. Via dit bevolkingsonderzoek kunnen darmtumoren of zelfs de voorlopers daarvan in een vroeg stadium worden ontdekt. Op die manier worden jaarlijks duizenden levens gered. Tijdens de darmkankermaand vragen we extra aandacht voor het belang van vroege opsporing van darmkanker.

1 maart 2022

Doneer
De 7 signalen test
Als wij zeggen ‘check je poep’, weet jij dan waar je op moet letten?
doe de test
Al 35.000 keer ingevuld!