Het Nationaal schoolontbijt is van start!

2 november 2020

Een half miljoen kinderen op zo’n 3000 scholen schuiven deze week aan om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt, dat tot vrijdag duurt, wordt voor de achttiende keer gehouden. Gezond ontbijten is belangrijk. Door een goed, vezelrijk ontbijt komt de spijsvertering weer op gang. Na een lange nachtrust heeft je lichaam weer energie nodig.

Het thema van dit jaar is: ‘een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’. De ontbijttafels worden vanwege de coronacrisis alleen op scholen gedekt, en niet in de gemeentehuizen.

De Maag Lever Darm Stichting steunt dit initiatief van harte. Vorig jaar werd duidelijk dat inmiddels bijna 95 procent van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar dagelijks ontbijt. In 2008 was dat nog 80 procent. Die stijging is fantastisch. Kinderen in Nederland eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum echter nog te weinig fruit en te weinig volkorenbrood en ze drinken te veel suikerhoudende dranken. Dus dat er aandacht blijft voor een gezond ontbijt is dus van groot belang.

 

Ontbijten is belangrijk

Ontbijten is belangrijk. Het helpt je spijsvertering om weer op gang te komen na een lange nachtrust. Het stimuleert de darmen en daarmee je stoelgang. Daarnaast helpt dagelijks ontbijten om te voorkomen dat je later op de dag minder trek hebt in ongezonde tussendoortjes en snacks. En natuurlijk geeft een ontbijt je energie die je nodig hebt om te werken of naar school te gaan. Na een lange nacht heeft je lichaam weer energie nodig! Maar als je ontbijt is het belangrijk dat je kiest voor een gezond en vezelrijk ontbijt. Zo maak je een gezonde start van de dag.

Wat is een gezond ontbijt?

Wil je een gezond en vezelrijk maken? Kies dan voor in de basis voor deze producten. En varieer daarmee volop.

  • kies voor 100% volkorenbrood
  • kies voor volkoren crackers
  • kies voor vezelrijk beleg; zelfgemaakte hummus of notenpasta’s
  • kies voor fruit bij het ontbijt
  • kies voor havermout of muesli
  • kies voor noten/zaden voor in de yoghurt

Én ontbijten is lekker en gezellig!

En wat ook belangrijk is: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes smullen en ondertussen samen mooie plannen maken voor weer een nieuwe dag. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!

Gerelateerd nieuws

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

Nieuw kabinet wil de voedselomgeving gezonder maken

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staan verschillende maatregelen die de voedselomgeving gezonder maken, zoals de suikertaks op frisdrank, bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen en het voornemen om de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen.

21 december 2021

Doneer