Het Nationaal schoolontbijt is van start!

2 november 2020

Een half miljoen kinderen op zo’n 3000 scholen schuiven deze week aan om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt, dat tot vrijdag duurt, wordt voor de achttiende keer gehouden. Gezond ontbijten is belangrijk. Door een goed, vezelrijk ontbijt komt de spijsvertering weer op gang. Na een lange nachtrust heeft je lichaam weer energie nodig.

Het thema van dit jaar is: ‘een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’. De ontbijttafels worden vanwege de coronacrisis alleen op scholen gedekt, en niet in de gemeentehuizen.

De Maag Lever Darm Stichting steunt dit initiatief van harte. Vorig jaar werd duidelijk dat inmiddels bijna 95 procent van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar dagelijks ontbijt. In 2008 was dat nog 80 procent. Die stijging is fantastisch. Kinderen in Nederland eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum echter nog te weinig fruit en te weinig volkorenbrood en ze drinken te veel suikerhoudende dranken. Dus dat er aandacht blijft voor een gezond ontbijt is dus van groot belang.

 

Ontbijten is belangrijk

Ontbijten is belangrijk. Het helpt je spijsvertering om weer op gang te komen na een lange nachtrust. Het stimuleert de darmen en daarmee je stoelgang. Daarnaast helpt dagelijks ontbijten om te voorkomen dat je later op de dag minder trek hebt in ongezonde tussendoortjes en snacks. En natuurlijk geeft een ontbijt je energie die je nodig hebt om te werken of naar school te gaan. Na een lange nacht heeft je lichaam weer energie nodig! Maar als je ontbijt is het belangrijk dat je kiest voor een gezond en vezelrijk ontbijt. Zo maak je een gezonde start van de dag.

Wat is een gezond ontbijt?

Wil je een gezond en vezelrijk maken? Kies dan voor in de basis voor deze producten. En varieer daarmee volop.

  • kies voor 100% volkorenbrood
  • kies voor volkoren crackers
  • kies voor vezelrijk beleg; zelfgemaakte hummus of notenpasta’s
  • kies voor fruit bij het ontbijt
  • kies voor havermout of muesli
  • kies voor noten/zaden voor in de yoghurt

Én ontbijten is lekker en gezellig!

En wat ook belangrijk is: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes smullen en ondertussen samen mooie plannen maken voor weer een nieuwe dag. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!

Gerelateerd nieuws

Petitie voor minder zout, suiker en vet in voeding bijna 16.000 keer ondertekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van ruim 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.

15 juni 2021

Ervaringsverhalen IBD patiënten levert Praatplaat op

MLDS heeft recent een onderzoek gesubsidieerd naar Participatory narrative inquiry (PNI) bij IBD patiënten. Hierbij zijn verhalen van ruim 200 IBD patiënten geanalyseerd, met name inzake voeding en dat heeft een praatplaat opgeleverd, die interessant is voor patiënten en goed te gebruiken door zorgverleners.

3 juni 2021

Teken de petitie om ons eten weer gezond te maken!

Wil jij ook dat ons eten en drinken weer gezond wordt? Teken dan nu de petitie MAAK ONS ETEN WEER GEZOND. Veel alledaags eten en drinken zoals kaas, soep, crackers, frisdrank en ontbijtgranen bevat – vaak zonder dat je het door hebt – te veel zout, suiker en ongezond vet. Het nieuwe kabinet moet aan de slag met regelgeving die ervoor zorgt dat fabrikanten deze ongezonde ingrediënten in producten verlagen.

19 mei 2021

Doneer