Het Nationaal schoolontbijt is van start!

2 november 2020

Een half miljoen kinderen op zo’n 3000 scholen schuiven deze week aan om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt, dat tot vrijdag duurt, wordt voor de achttiende keer gehouden. Gezond ontbijten is belangrijk. Door een goed, vezelrijk ontbijt komt de spijsvertering weer op gang. Na een lange nachtrust heeft je lichaam weer energie nodig.

Het thema van dit jaar is: ‘een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’. De ontbijttafels worden vanwege de coronacrisis alleen op scholen gedekt, en niet in de gemeentehuizen.

De Maag Lever Darm Stichting steunt dit initiatief van harte. Vorig jaar werd duidelijk dat inmiddels bijna 95 procent van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar dagelijks ontbijt. In 2008 was dat nog 80 procent. Die stijging is fantastisch. Kinderen in Nederland eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum echter nog te weinig fruit en te weinig volkorenbrood en ze drinken te veel suikerhoudende dranken. Dus dat er aandacht blijft voor een gezond ontbijt is dus van groot belang.

 

Ontbijten is belangrijk

Ontbijten is belangrijk. Het helpt je spijsvertering om weer op gang te komen na een lange nachtrust. Het stimuleert de darmen en daarmee je stoelgang. Daarnaast helpt dagelijks ontbijten om te voorkomen dat je later op de dag minder trek hebt in ongezonde tussendoortjes en snacks. En natuurlijk geeft een ontbijt je energie die je nodig hebt om te werken of naar school te gaan. Na een lange nacht heeft je lichaam weer energie nodig! Maar als je ontbijt is het belangrijk dat je kiest voor een gezond en vezelrijk ontbijt. Zo maak je een gezonde start van de dag.

Wat is een gezond ontbijt?

Wil je een gezond en vezelrijk maken? Kies dan voor in de basis voor deze producten. En varieer daarmee volop.

  • kies voor 100% volkorenbrood
  • kies voor volkoren crackers
  • kies voor vezelrijk beleg; zelfgemaakte hummus of notenpasta’s
  • kies voor fruit bij het ontbijt
  • kies voor havermout of muesli
  • kies voor noten/zaden voor in de yoghurt

Én ontbijten is lekker en gezellig!

En wat ook belangrijk is: ontbijten is superlekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood, beleg, yoghurt, groente, fruit, thee…? Met je ouders, broertjes of zusjes smullen en ondertussen samen mooie plannen maken voor weer een nieuwe dag. Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt!

Gerelateerd nieuws

‘Geef kleur door’ voor een gezonde voedingsomgeving

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Vandaag, op Wereldgezondheidsdag, trappen het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van dit VN-jaar de campagne ‘Geef kleur door’ af. De Maag Lever Darm Stichting steunt deze campagne.

7 april 2021

Nieuw kabinet moet gezond eten en drinken makkelijker maken

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en leidt tot 12.900 doden per jaar. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en hebben zo’n 350.000 kinderen in Nederland overgewicht. De Maag Lever darm Stichting wil samen met Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting dat hier verandering in komt.

15 februari 2021

Vezelrijker eten met Vezel-UP

MLDS ondersteunt het Vezel-UP project, een onderzoek naar hoe we vezel inname van mensen kunnen verhogen. Deelnemers van die persoonlijk voedingsadvies ontvingen blijken significant vaker de richtlijnen voor vezelinname te halen (21%) dan de groep die alleen algemeen advies heeft gekregen (4%).

5 januari 2021

Doneer