Gezond eten bijna onmogelijk door de invloed voedingsindustrie
17 oktober 2023
Uit onderzoek blijkt dat 87% van de Nederlanders gezond eten en drinken belangrijk vindt. Toch heeft de helft van de Nederlanders overgewicht of obesitas. Dat heeft enorme gevolgen voor de volksgezondheid en de toekomst van onze kinderen.
Mede door de voedingsindustrie is het bijna onmogelijk om gezonde keuzes te maken. Zo is ongezond eten en drinken overal verkrijgbaar en het wordt op veel plekken gepromoot. De Maag Lever Darm Stichting wil samen met de drie andere gezondheidsfondsen van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) dat gezond eten makkelijker wordt. Daarom roepen de gezondheidsfondsen samen met drie BN'ers op tot verandering. Tijd om Nederland wakker te schudden.
Op zoek naar gezond
In een driedelige documentairereeks 'Op zoek naar gezond' leggen de BN’ers presentator Renze Klamer, actrice Hanna Verboom en journaliste Fidan Ekiz de pijnlijke waarheid over wat we eten en drinken op tafel. Ze gaan in gesprek met consumenten, vertegenwoordigers van supermarkten, voedselfabrikanten en wetenschappers over de vraag: hoe kan het dat gezond eten en drinken zo moeilijk is? Ze krijgen verontrustende antwoorden op vragen over wat we eten en drinken.

Onbewuste verleidingen
Uit onderzoek blijkt dat 80% van het voedselaanbod in de supermarkt ongezond is. En meer dan 80% van de reclames die we zien, is voor ongezonde producten. Bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland denkt dat reclames voor eten en drinken geen invloed hebben op hun keuze. Dit terwijl de voedingsmiddelenindustrie jaarlijks maar liefst 1,6 miljard euro uitgeeft aan reclames. 80% daarvan aan reclame voor ongezonde voeding. De belangrijkste doelgroep van deze ongezonde reclames zijn helaas kinderen. De alliantie vindt het de hoogste tijd dat de consument weet hoe de vork in de steel zit. Want de voedingsindustrie maakt het maken van gezonde keuzes momenteel onmogelijk.
Geen eerlijke keuze
Bijna de helft van de volwassenen in Nederland denkt dat reclames voor eten en drinken geen invloed hebben op hun keuze. Diena Halbertsma, voorzitter van de AVGG zegt hierover: 'Consumenten hebben het idee dat ze zelf bepalen wat ze eten, maar de beschikbaarheid van ongezond voedsel is zo dominant dat er geen sprake is van een eerlijke keuze. We worden continu verleid tot het maken van ongezonde keuzes, waardoor het heel moeilijk is om gezond te eten en te drinken. Daarom luiden wij nú de noodklok.'
Renze Klamer: “Als ouder wil je dat je kinderen gezond opgroeien, en je weet dat gezond eten daarbij belangrijk is. Als ik ‘s ochtends aan mijn kinderen vraag ‘Wat wil je vanavond eten?’ is het antwoord steevast: ‘pannenkoeken en patat'. Dat is deels biologisch bepaald, maar komt ook doordat 80% van alle reclame voor voedsel gaat over ongezond eten. De reclames zijn vaak gericht op kinderen, die extra kwetsbaar zijn voor de ongezonde verleidingen. Geen wonder dus dat mijn kinderen met ongezonde suggesties komen; ze zien het gewoon te vaak. We willen en moeten samen uit dit systeem losbreken, om volgende generaties in goede gezondheid te laten opgroeien.”
De ambitie van AVGG is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste ter wereld is. Met die reden doet de Alliantie nu een dringende oproep aan supermarkten, voedselfabrikanten, reclamemakers en de politiek: maak gezond eten en drinken makkelijk! Op de website Op zoek naar gezond vind je naast de documentairereeks meer informatie en alle antwoorden op de vragen over ‘waarom gezond eten en drinken zo moeilijk is’.
Goed voorbereid de supermarkt in?
Zoals je leest is het niet makkelijk om gezond te eten en drinken. Terwijl dit wel belangrijk is, ook voor je spijsvertering. Zo bevatten groente en fruit veel vezels en daar wordt je spijsvertering blij van. Je spijsvertering is de bron van je afweersysteem en werkt samen met je brein. Het is de plek waar gezondheid begint én ziekte ontstaat. Om het makkelijker te maken om in de supermarkt gezond te kiezen, heeft de Maag Lever Darm Stichting de Vezelgids ontwikkeld. Met heerlijke recepten én handige tips om goed voorbereid de supermarkt in te stappen.

Alles over vezelsDownload gratis de vezelgids
Ander nieuws

Producten met toegevoegde vezels
Steeds vaker voegen voedselproducenten vezels toe om hun producten gezonder te laten lijken. Voor de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is dit niet de oplossing.4 december 2023

Een miljoen voor onderzoek naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) investeert ruim 1 miljoen in vier veelbelovende onderzoeken gericht op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten.16 november 2023

Nederland in vier jaar tijd een tikkeltje toiletvriendelijker
Jaarlijks onderzoeken we samen met de HogeNood-app rond Wereld Toilet Dag de toiletvriendelijkheid van de gemeenten in ons land.16 november 2023