‘Geef kleur door’ voor een gezonde voedingsomgeving

7 april 2021

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Vandaag, op Wereldgezondheidsdag, trappen het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van dit VN-jaar de campagne ‘Geef kleur door’ af. De Maag Lever Darm Stichting steunt deze campagne.  

Terwijl Nederland in de absolute top staat als het aankomt op het produceren en verhandelen van groenten en fruit, bungelen we in Europa ergens onderaan als het aankomt op de consumptie ervan. Ruim 80% van de Nederlanders eet namelijk niet genoeg groenten en fruit. Veel Nederlanders zouden hier graag iets aan willen doen, maar slagen er niet in. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat onze voedingsomgeving een belangrijke rol kan spelen in het maken van gezonde keuzes. Daarom grijpen NAGF en Food Cabinet dit Internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit aan om Nederlanders te helpen gezonder te eten én om bedrijven en instellingen aan te sporen om de voedingsomgeving meer kleur te geven met groenten en fruit. 

Van school- en sportkantines tot bedrijfsrestaurants en ziekenhuizen – de initiatiefnemers willen in de publieke ruimte meer aanbod van groenten en fruit in plaats van de welbekende automaten vol met zoete, zoute en vette producten. Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: “Wij ondersteunen deze campagne, want groente en fruit leveren veel vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.”  

Gezonde voeding speelt bovendien een belangrijke rol in de preventie van ziektes. “Wat we geleerd hebben van COVID-19 is hoe belangrijk gezond leven is. En daar hoort ook goed en gezond eten bij. In het ziekenhuis zien we veel mensen met overgewicht en suikerziekte. Genoeg groente en fruit eten is daarom zo belangrijk. Uiteindelijk kun je daarmee voorkomen dat je ernstig ziek wordt. En die Covidkilo’s moeten er ook weer af,” aldus Diederik Gommers, sinds de uitbraak van het coronavirus de bekendste intensivist van Nederland en ambassadeur van de campagne.  

Kijk voor meer informatie op geefkleurdoor.nl

Gerelateerd nieuws

Petitie voor minder zout, suiker en vet in voeding bijna 16.000 keer ondertekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van ruim 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.

15 juni 2021

Ervaringsverhalen IBD patiënten levert Praatplaat op

MLDS heeft recent een onderzoek gesubsidieerd naar Participatory narrative inquiry (PNI) bij IBD patiënten. Hierbij zijn verhalen van ruim 200 IBD patiënten geanalyseerd, met name inzake voeding en dat heeft een praatplaat opgeleverd, die interessant is voor patiënten en goed te gebruiken door zorgverleners.

3 juni 2021

Teken de petitie om ons eten weer gezond te maken!

Wil jij ook dat ons eten en drinken weer gezond wordt? Teken dan nu de petitie MAAK ONS ETEN WEER GEZOND. Veel alledaags eten en drinken zoals kaas, soep, crackers, frisdrank en ontbijtgranen bevat – vaak zonder dat je het door hebt – te veel zout, suiker en ongezond vet. Het nieuwe kabinet moet aan de slag met regelgeving die ervoor zorgt dat fabrikanten deze ongezonde ingrediënten in producten verlagen.

19 mei 2021

Doneer