‘Duivelse keuzes bij behandeling endeldarmkanker’

10 oktober 2019

Nieuw boek helpt patiënten en zorgverleners

Tilburger Harrie Keusters (59) presenteert op 5 oktober 2019 zijn tweede boek over endeldarmkanker: Dom geluk, vette pech. Ieder jaar krijgen meer dan 5.000 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker en zij moeten binnen korte tijd levensbepalende beslissingen nemen over de behandeling. De keuzes zijn zo lastig omdat het wegnemen van een stuk van de endeldarm altijd ingrijpende gevolgen heeft voor de kwaliteit van leven.

In 2013 krijgt Keusters zelf de diagnose endeldarmkanker. Over zijn ervaringen schrijft hij het boek Nooduitgang (2014, derde druk), maar Keusters komt er gaandeweg achter dat zijn successtory maar een gedeelte van het verhaal vertelt van deze vorm van kanker. Of zoals een arts tegen hem zegt: ‘Zoveel geluk als u hebben maar weinigen.’

In Dom geluk, vette pech reizen we met Keusters mee op zijn vervolgtocht door ‘endeldarmland’, op zoek naar lotgenoten en hun keuzes. Maar ook wil hij weten hoe artsen en verpleegkundigen naar de behandelopties kijken. Onderweg haakt professor Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek aan. Beets over het boek: ‘Het maakt helder in welke moeilijke afwegingen we patiënten vaak mee moeten nemen.’

Harrie Keusters schrijft indringend en toch luchtig over duivelse dilemma’s voor patiënten. Iedere keuze heeft gevolgen voor kwaliteit van leven, voor poepen, plassen of seks. Patiënten vertellen Keusters heel open over hun keuzes en de gevolgen daarvan. Het boek overstijgt het reguliere ervaringsverhaal en biedt een combinatie van onderhoudend en informatief. Djenné Fila liet zich voor de illustraties inspireren door de vaak aangrijpende maar op zijn tijd ook humoristische verhalen.

De titel van het nieuwe boek is geïnspireerd op het motto van Maarten van der Weijden: ‘Tegen kanker kun je niet strijden, je moet vooral geluk hebben’. Van der Weijden en Keusters denken hetzelfde over ‘geluk en pech’ en willen zich als geluksvogels – ieder met hun eigen kwaliteiten – inzetten om levens van lotgenoten te verbeteren. Maarten van der Weijden was op 5 oktober in Tilburg om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

lees hier alle voorlichting over endeldarmkanker
Doneer